Af - 25/02-16 15:50

Forskning: Det gør fysisk ondt at være fattigForskning: Det gør fysisk ondt at være fattig

Nu forskning viser, at det kan gøre fysisk ondt at være i en økonomisk usikker situation. Derfor kan det rent faktisk godt gøre ondt at være på SU.

Bildstrecke im Grossformat »
Nye studier viser, at der er en sammenhæng mellem økonomisk usikkerhed og fysisk smerte. Studierne, der bestod af i alt seks forsøg, blev udført af forskere fra University of Virginia og Columbia University og offentliggjort i tidsskriftet Psychological Science i februar 2016. Blandt andet viste et af studierne - foretaget blandt mere end 33.000 amerikanske husstande - at arbejdsløse havde større sandsynlighed for at anskaffe sig hovedpinepiller end folk i arbejde. Kilde: Psychological Science De fem andre studier viste, at økonomisk usikkerhed kan føre til fysiske smerter og reducere smertetærsklen hos forsøgspersonerne. Kilde: Psychological Science Smertetærsklen blev fx testet ved at deltagerne skulle fortælle om deres oplevelse af smerte, mens de holdt hænderne i en spand isvand og læste enten positive eller negative beretninger omkring økonomien. De, der læste om en negativ økonomisk udvikling var i stand til at holde hænderne i det kolde vand i kortere tid end dem, der læste en mere positiv passage. Kilde: Glamour/Psychological Science Ét af studierne gik ud på, at deltagerne skulle beskrive deres niveau af fysisk ubehag efter at have skrevet en tekst, hvor de beskrev en tid, hvor de følte sig økonomisk sikre eller usikre. Kilde: Glamour/Psychological Science Et af studierne viste, at bare det at tænke på økonomisk ustabilitet var årsag til hoved-, bryst- og mavesmerter. Forskerne havde en hypotese om, at mangel på kontrol var årsagen til smerterne, hvilket de testede – og fik bekræftet – i flere af studierne. Kilde: Psychological Science/Glamour Sammenhængen mellem økonomisk usikkerhed og den fysiske smerte opstod både, når forsøgspersonerne oplevede den økonomiske ustabilitet personligt i form af arbejdsløshed, eller når de befandt sig i en økonomisk usikker kontekst – hvis deres stat havde en høj arbejdsløshedsrate, eller hvis de tænkte på tidligere eller fremtidig økonomisk ustabilitet. Kilde: Psychological Science

Det gør ondt at være fattig. Det viser nye studier udført af forskere fra University of Virginia og Columbia University, der for nylig blev publiceret i tidsskriftet Psychological Science.

Hvis du føler, du går ondt og har ondt i pengepungen, fordi SU'en ikke rækker, kan det derfor meget vel være, at du også har ondt andre steder. Studierne bestod nemlig af i alt seks forsøg, der viste, at mange af vores fysiske lidelser kan kobles til den stress, vi føler, når vi ikke har penge nok.

Økonomisk fremgang rammer lønmodtagernes lommer
Økonomisk fremgang rammer lønmodtagernes lommer

Blandt andet viste et af studierne, foretaget blandt mere end 33.000 amerikanske husstande, at arbejdsløse havde større sandsynlighed for at anskaffe sig hovedpinepiller end folk i arbejde.

Et andet af studierne viste, at bare det at tænke på økonomisk ustabilitet var årsag til hoved-, bryst- og mavesmerter. Det skriver det amerikanske magasin Glamour.

Så hurtigt bør du betale SU-lånet tilbage
Så hurtigt bør du betale SU-lånet tilbage

Desuden fandt forskerne ud af, at økonomisk usikkerhed kunne reducere smertetærsklen hos forsøgspersonerne.

Forskerne havde en hypotese om, at mangel på kontrol var årsagen til smerterne, hvilket de testede – og fik bekræftet – i flere af studierne.

Sammenhængen mellem økonomisk usikkerhed og den fysiske smerte opstod både, når forsøgspersonerne oplevede den økonomiske ustabilitet personligt i form af arbejdsløshed, eller når de befandt sig i en økonomisk usikker kontekst – hvis deres stat havde en høj arbejdsløshedsrate, eller hvis de tænkte på tidligere eller fremtidig økonomisk ustabilitet.

LÆS OGSÅ: Ny kreativ fidus: Sådan seksdobler du din SU

LÆS OGSÅ: Bankøkonom om nyuddannede: Fattigere på dagpenge end på SU

LÆS OGSÅ: Forskning viser, hvorfor du skal blive ved og ved med at knalde

LÆS OGSÅ: Ny forskning: Derfor skal du spise i mørke

LÆS OGSÅ: Forskning: Derfor skal du tænke grundigt over dit tøjvalg

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx