Af Lars Dinesen - 12/10-14 16:01

Fiskerne frygter for torskekvoternes fremtidFiskerne frygter for torskekvoternes fremtid

De fiskeriansvarlige ministre i EU mødes mandag for at fastsætte kvoterne for fiskeri i Østersøen.

storybild

(Billede: Polfoto/FOLKVER PER)

Hvor mange fisk der næste år må blive fanget i Østersøen, skal de fiskeriansvarlige ministre i EU mandag tage stilling til.

På forhånd har EU-Kommissionen foreslået at skære i torskekvoten, og det vækker bekymring hos Danmarks Fiskeriforenings formand, Svend-Erik Andersen.

- Fiskerne har svært ved at klare de voldsomme reduktioner af kvoten. Det vil tvinge fiskerne til kajen og sende dem og mange andre ansatte i fiskeriafhængige erhverv ud i arbejdsløsheden, skriver han i en pressemeddelelse.

Ud fra EU-Kommissionens forslag sætter ministrene hvert år kvoterne for næsten 200 fiskearter. Forslaget bygger på oplysninger om, hvordan fiskebestandens tilstand ser ud.

Halvdelen af verdens vilde dyr er forsvundet på 40 år
Halvdelen af verdens vilde dyr er forsvundet på 40 år

I år har EU-Kommissionen foreslået, at der må fiskes halvt så mange torsk i den vestlige Østersø som hidtil, mens der bliver lagt op til en reduktion på 20 procent i den østlige Østersø.

Dansk Fiskeriforening frygter, at kvoterne vil udsulte fiskeriet på Bornholm, Fyn og i det Sydfynske Øhav.

De danske fiskere må desuden kun fiske et vist antal dage om året. EU-Kommissionen foreslår at reducere de såkaldte havdage for fiskerne vest for Bornholm fra 147 til 132 dage.

Forbløffede fiskere hev dette 'havmonster' i land
Forbløffede fiskere hev dette 'havmonster' i land

- Det skaber store problemer for ikke mindst det kystnære fiskeri, siger Svend-Erik Andersen.

Sidste år var blev der fra Danmarks side lagt vægt på, at antallet af havdage skulle fastholdes for Nordsøen, Kattegat og Skagerrak. Det lykkedes, og samtidig blev den danske regerings ønske om at fastfryse kvoten for torskefangst i Kattegat opfyldt.

Fredag gav Europaudvalget fødevareminister Dan Jørgensen (S) mandat til at kæmpe for at fastholde fiskekvoterne på samme niveau som i år, og det vækker glæde hos foreningen.

- Biologisk er der belæg for at fastholde kvoterne på niveauet for i år, og det vil redde en masse arbejdspladser i områder, hvor køen til arbejdsformidlingen i forvejen er lang nok, mener Sven-Erik Andersen.

Mens der også bliver foreslået lavere kvoter for brisling, rødspætter og laks, vil EU-Kommissionen hæve kvoterne for sild.

LÆS OGSÅ: "En bøde skal slå lige hårdt, uanset om man er ledig eller arbejder i Mærsk"

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Få timer efter politiaktion blev der...
bt.dk
Lille barns svar i skoleopgave går...
bt.dk
Dansk stjerneskuespiller og kæresten...
bt.dk
Politiet: Mand faldt ned fra lygtepæl...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx