Af - 21/08-15 09:12

Dette næsehorn er nu erklæret uddødDette næsehorn er nu erklæret uddød

De vilde sumatranæsehorn er nu erklæret uddød i Malaysia, og artens overlevelse afhænger nu af omkring 100 individer i Indonesien samt ni i fangenskab.

Bildstrecke im Grossformat »

Foto: Rasmus Gren Havmøller

Jorden er meget tæt på at have mistet en af de store dyrearter helt.

Det kan en gruppe forskere med dansk deltagelse konkludere efter at have fulgt sumatranæsehornet i Malaysia. Chancen for at der fortsat lever næsehorn af denne art i landet er nu så lille, at en række førende forskere på området erklærer arten for uddød i Malaysia, og dermed afhænger artens skæbne helt af omkring 100 fri individer samt ni i fangenskab.

Derfor opfordrer ph.d.-studerende Rasmus Gren Havmøller fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima, til, at der gøres en indsats for at redde de sidste levende næsehorn af sin slags.

Uddøende næsehorn har brug for hjælp fra mennesker
Uddøende næsehorn har brug for hjælp fra mennesker

- Det er altafgørende for artens overlevelse, at de resterende sumatranæsehorn i det fri og i fangenskab forvaltes i ét program på tværs af nationale og internationale grænser for at øge bestanden. Det kan være ved hjælp af intensivt beskyttede zoner, hvor individuelle næsehorn kan flyttes til for at øge deres chancer for at finde mager og reproducere sig, siger han.

Sumatranæsehornet var oprindeligt udbredt over det meste af Sydøstasien, men i dag findes der færre end 100 vilde individer tilbage i Indonesien. De lever i tre adskilte populationer, hvoraf den ene har oplevet et kritisk fald på 70 % i dens udbredelsesområde over det sidste årti.

Næsehorn gjort forældreløs af krybskytter: Tror bil er dens mor
Næsehorn gjort forældreløs af krybskytter: Tror bil er dens mor

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx