Af Julie Laurs Bundgaard - 18/07-17 19:13

Skaber store problemer: De lokale på spansk ferieø er trætte af danske turisterSkaber store problemer: De lokale på spansk ferieø er trætte af danske turister

Mallorca er en populær feriedestination. Så populær at mange skandinaver køber lejligheder på øen, som de lejer ud til turister, når de ikke selv opholder sig i den. Dillen er blevet et alvorligt problem for de lokale - i hvert fald hvis man spørger en lokal miljøgruppe.

storybild

Turister der bader på stranden i Palma d. 30 juni 2016. Arkivfoto: AFP PHOTO / JAIME REINA / TO GO WITH AFP STORY BY LAURE FILLON (Billede: JAIME REINA)

Det skriver norske Dagbladet.

»Jeg ved, at nordmænd, svenskere og danskere køber mange ejendomme på Mallorca, som de lejer ud til turister og tjener godt på. Nu er der blevet så mange af denne slags lejligheder, at lokale, som tjener mellem 900 og 1000 euro i måneden, ikke kan finde et sted at bo. Det duer ikke,« siger Gerard Hau, der er lokal geograf og talsmand for miljøgruppen Grup Balear d’Ornitologia Defensa de la Naturalesa (GOB).

Derfor gik lokale spaniere i sidste uge på gaden for at demonstrere over de høje priser i håb om, at de i fremtiden bliver sænket, således at den lokale middel- og arbejderklasse igen får råd til at bo der.

Laver man en hurtig søgning på Airbnb, som er en hjemmeside, hvor man kan udleje og booke private boliger, fremgår det tydeligt, at det bestemt ikke er billigt at leje sig ind i en bolig på Mallorca. I højsæsonen kan det nemt koste en månedsløn at opholde sig på ferieugen i én uge.

Gerard Hau nævner, at problemet især er stort i Santa Catalina. Det er et område på Mallorca, som er særligt attraktivt for udlændinge, fordi masseturismen ikke er kommet dertil endnu.

»Tidligere var dette et 'arbejder-område.' Nu er det næsten bare rige mennesker, som ejer lejligheder og huse her. Vi har fået et overklasseproblem. Arbejderne, som skal betjene alle turisterne, har ikke råd til at bo her. Dermed får vi også et problem for turisterne,« siger talsmanden.

Han understreger, at turisterne opfører sig fint, og at der ikke et tale om et kulturelt problem, men nærmere et socialt problem. Det er dog ikke mere end et år siden, at de lokale indbyggere rasede mod turister, der, ifølge dem, vandaliserede byen med deres berusede adfærd.

Spanien har altid været et populært feriemål, men oplevede et boom i turismen i 2016. Det skyldtes at turister, som tidligere rejste til lande som Tunesien, Tyrkiet og Egypten, valgte at søge mod andre feriemål af frygt for terror.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Rygterne har svirret længe: Nu tager...
bt.dk
Brændt straffespark og drama:...
bt.dk
Kronprins Frederik tog røven på...
bt.dk
Verdenskendt popstjerne deler frækt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx