Af - 12/04-16 20:31; Opdateret: 08/02-17 16:14

Sådan vil NASA lede efter liv i flere stjernesystemerSådan vil NASA lede efter liv i flere stjernesystemer

Tirsdag aften blev NASAs nye sats for rumrejser præsenteret af Stephen Hawking.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/AP/Frank Augstein)

Astrofysiker Stephen Hawking annoncerede tirsdag aften, at han har en plan for et rumprojekt, der en dag skal lade mennesket rejse ud i verdensrummet.

Projektet hedder Starshot, og NASA er allerede begyndt at arbejde på et rumskib, der ved hjælp af et gigantisk solsejl skal udnytte elektrisk ladede protoner fra solvinde til at nå ekstreme hastigheder - og dermed gøre interstellare rejser mulige.

I første omgang for små robotter, der skal sende billeder tilbage til jorden under deres rejse. Måske med planeter, der rummer liv eller kan understøtte det.

Forskere advarer: Farlige klimaforandringer er kun årtier væk
Forskere advarer: Farlige klimaforandringer er kun årtier væk

På sigt håber man at kunne sende små nano-robotter til Alfa Centauri, der er det tætteste solsystem på vores eget. Det ligger 4,37 lysår væk og en normal rumrejse dertil ville tage 30.000 år. Med den nye teknik regner man med, at den lange tur kan klares på blot 20 år.

Hawking og hans hovedrige kompagnoner, russiske Yuri Milner og Facebooks Mark Zuckerberg, offentliggjorde planerne for Starshot i One World Oberservatory, der ligger i den amerikanske storby New York.

- Hvad gør mennesker unikke? spurgte fysiker Stephen Hawking indledningsvis til Breakthrough Starshot konferencen og svarede selv på spørgsmålet:

- Det er ikke sprog og logik, men evnen til at overskride grænser. Tyndekraften tvinger os i jorden, men jeg er netop fløjet til Amerika. Jeg har mistet min stemme, men jeg kan stadig tale, takket være min stemme-computer, lød det fra den hyperintelligente videnskabsmand.

Bedstefar-astronaut suser mod rekord i russisk raket
Bedstefar-astronaut suser mod rekord i russisk raket

- Hvordan overkommer vi disse grænser? Med hjerne- og maskinkraft. Vi er nået et punkt, hvor det er teknisk muligt, at nå en anden stjerne i løbet af én generation.

Konceptet for den nye form for rumrejse bliver forkortet HERTS, der står for 'Heliopause Electrostatic Rapid Transit System.' Når sejlet står færdigt i 2030, måler det hele 40 kilometer i diameter.

- Vores resultater har vist, at en interstellar mission, drevet af et elektrisk sejl, kan nå heliopausen (området, der ligger længere væk fra solen end Pluto red.) på under ti år, forklarede NASA ingeniør Bruce Wiegmann, chefforsker for HERTS E-Sail.

Nasa: Asteroide flyver
Nasa: Asteroide flyver "tæt" forbi Jorden om en uge

Et klassisk solsejl bruger trykket fra solvinden til at generere fremdrift, hvilket sikrer kontinuerlig acceleration. Det nye E-sail adskiller sig ved, at det udnytter den elektriske energi, fremfor trykket i solvinden.

Rent praktisk vil det bestå af én millimeter tykke aluminium ledninger, der frastøder Solens protoner, hvilket sikrer en konstsant øgende acceleration.

Populært job: Fik mere end 18.000 ansøgninger
Populært job: Fik mere end 18.000 ansøgninger

Det betyder, at det elektriske sejl kan opnå hastigheder på op til 150 kilometer - i sekundet. Da solvinden kun blæser én vej, vil HERTS dog blive en rummission uden returbillet.


LÆS OGSÅ: Dansk Mars-projekt vinder guld ved VM

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx