19/11-17 23:26; Opdateret: 20/11-17 02:12

Konservativ milliardær skal i omkamp om præsidentpost i ChileKonservativ milliardær skal i omkamp om præsidentpost i Chile

Ved anden valgrunde 17. december kommer kampen til at stå mellem Sebastian Piñera og Alejandro Guillier.

storybild

Efter den første runde af det chilenske valg søndag er 67-årige Sebastian Piñera ifølge valgeksperter tæt på den præsidentpost, han allerede én gang har haft i Chile. Her ses han sammen med sin hustru, Cecilia Morel. Scanpix/Martin Bernetti

Santiago. Den konservative milliardær Sebastian Piñera vinder den første runde af det chilenske præsidentvalg søndag med 36,7 procent af stemmerne.

Det viser det foreløbige resultat, efter at knap 82 procent af stemmerne er talt op natten til mandag dansk tid.

Ifølge valgeksperter bringer det den 67-årige Piñera tæt på den præsidentpost, han allerede én gang har haft i Chile.

Valget skal afgøres ved en anden valgrunde 17. december. Det sker, fordi ingen af kandidaterne har fået mindst 50 procent af stemmerne i første runde.

Ifølge det foreløbige resultat bliver toeren kandidaten for centrumvenstre, det 64-årige tidligere tv-nyhedsanker Alejandro Guillier, med 22,6 procent af stemmerne.

Som nummer tre kommer den venstreorienterede Beatriz Sanchez med 20,6 procent af stemmerne.

Meningsmålinger før valget har vist, at 42 procent foretrækker Piñera som præsident mod 25 procent til Guillier, der støttes af den siddende socialistiske præsident, Michelle Bachelet.

- Vi kommer til at få en særdeles konkurrencedygtig anden runde, siger Sebastian Piñeras kampagnechef, Andres Chadwick, til journalister, mens optællingen stadig er i gang.

Præsident Michelle Bachelet kan ikke stille op til genvalg i år på grund af periodebegrænsning. Præsidenten i Chile må således ikke sidde i mere end én sammenhængende periode.

Sebastian Piñera var præsident fra marts 2010 til marts 2014.

- I dag skal vi træffe en beslutning, som vil påvirke vores liv i mange årtier, sagde Piñera, da han afgav sin stemme søndag morgen.

- Jeg ved, at vi vil vælge den rette vej, som bringer os til bedre tider.

Sebastian Piñera har lovet at fordoble Chiles økonomiske vækst.

Det skal ifølge ham blandt andet ske ved at skære i selskabsskatter, gøre det statsejede mineselskab Codelco mere selvforsynende og tilpasse pensionssystemet til en senere pensionsalder.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx