Af Webstud/AS - 11/09-17 10:38; Opdateret: 11/09-17 11:01

LISTE: 3 helte, som ofrede deres liv under 9/11LISTE: 3 helte, som ofrede deres liv under 9/11

For 16 år siden skete det værste terrorangreb i amerikansk historie, da Al Qaeda-medlemmer kaprede passagerfly og fløj dem ind i World Trade Center. 3000 mistede livet. Mange flere kunne være blevet dræbt i bygningen hvor 50,000 personer arbejdede, hvis det ikke var for tre helte, som ofrede deres liv for at redde andres.

storybild

Når det kommer til 9/11-helte, er det ofte brandmænd, man tænker på. Den første helt på listen er dog en blot 24-årig aktiehandler ved navn Welles Crowther, som arbejdede i et af verdens største forretningscentre, World Trade Center. Det skriver Business Insider.

1. Manden med den røde bandana

Få minutter efter United Airlines nummer 175 havde ramt det sydlige tårn, ringede en ung newyorker til sin mor og lagde med ro i stemmen en voicemail.

»Mor, det er Welles. Jeg vil have, at du skal vide, at jeg er okay.«

Efter opkaldet løb manden, der havde været frivillig brandmand i sine teenageår, ned til 78. sal.

I en tilrøget bygning, omringet af ild, kaos og panik, reddede Welles desorienterede medarbejdere i sikkerhed, som kun kunne fortælle, at deres redningsmand var iført en rød bandana.

Til venstre ses Ling Young, som blev reddet af den unge Welles Crowther, ved siden af Alison Crowther, mor til helten. Til højre ses den daværende amerikanske præsident Barack Obama til en mindeceremoni.

Med hvad der beskrives som en 'kraftig, autoritativ stemme', guidede Welles Crowther de overlevende vejen til trappen, og opfordrede dem til at hjælpe andre - alt imens, han bar en såret kvinde på ryggen.

Da han endelig fik bragt kvinden i sikkerhed, løb han tilbage i flammehavet.

»Han er uden tvivl min skytsengel«, fortalte Ling Young, som blev reddet af Welles, til CNN.

24-årige Welles Crowther reddede 12 liv den dag. Hans lig blev senere fundet i en trappeopgang sammen med et hold af brandmænd.

2. Fremmede slår sig sammen mod flykaprere

De to fly, der ramte World Trade Center, flynummer 11 og 175, var ikke de eneste, der blev kapret den dag. Et tredje fly, Flight 77, fløj ind i Pentagon mens et fjerde fly, United Flight 93, aldrig nåede sit mål, Det Hvide Hus.

Ombord på fly nummer 93 stak en terrorist piloten og en stewardesse ned, før passagerne blev fortalt, at der var en bombe ombord.

»De kaprer fly og rammer udpegede mål. De har allerede ramt begge World Trade Center-tårne«, blev passageren Tom Burnett fortalt af sin kone i telefonen.

Fly 93, der aldrig nåede sit mål i Washington D.C. Efter flyet var blevet kapret, besluttede passagerne at kapre flyet tilbage.

»Vi må gøre noget. Jeg sammensætter en plan«, svarede han, før han teamede op med Mark Bingham, Jeremy Glick og Todd Beamer, som havde fået lignende telefonopkald.

The Guardian skriver, at optageren i cockpittet opfangede lyden af slåskamp. Man hører terroristerne råbe til hinanden, at de skal holde døren.

Kort efter bryder passagerne igennem, overmander Al-Qaeda-kaprerne og får fat i styretøjet. I stedet for at flyet ramte Det Hvide Hus, endte de 44 passagerer deres dage på en mark.

3. Den syngende officer, som var med til at redde over 2.700 liv

Som officer i hæren havde Rick Rescorla heltestatus fra sine kampe i Vietnam. Han bar Sølvstjernen for ekstraordinær tapperhed og var kendt for at synge for sine mænd under skududvekslinger.

Efter krigen arbejdede veteranen som sikkerhedschef for Morgan Stanley i WTC. Da et fly ramte det først tårn, beordrede myndighederne, at Rick skulle holde medarbejderne på deres pladser.

»Pis af, din skiderik. Alt ovenover os kommer til at kollapse, og det vil rive resten af bygningen med. Jeg får fandme mine folk ud herfra«, svarede Rick Rescorla, som allerede havde givet ordrer til at evakuere.

En statue er rejst i Rick Rescorlas minde.

I årevis havde han lavet brandøvelser, hvilket blev vigtigt netop den dag. På blot 16 minutter var han med til at føre 2,700 personer i sikkerhed, mens han sang 'God Bless America' gennem en megafon.

Under evakueringen ringede Rick til sin kone.

»Stop med at græde. Jeg er nødt til at få de her mennesker i sikkerhed. Hvis noget sker mig, vil jeg have, du skal vide, at jeg aldrig har været gladere.«

Rick Rescorlas lig blev aldrig fundet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekspert om Coops lukning af 47...
bt.dk
Nu bekræfter han: Hitsanger er...
bt.dk
Usædvanligt vejr under opsejling:...
bt.dk
Hver tredje passager gider ikke...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx