Af Ritzau - 15/12-16 23:21; Opdateret: 15/12-16 23:50

EU-ledere kræver omgående FN-sikret evakuering i AleppoEU-ledere kræver omgående FN-sikret evakuering i Aleppo

Der skal være fuld og uhindret adgang for hjælpearbejdere til Aleppo, siger EU-præsident Donald Tusk.

storybild

- Det er umuligt at stoppe denne konflikt med magt. EU har ikke kapacitet til at benytte den slags midler. Stop venligst med at beskylde EU, for EU er ikke årsagen, til at vi ser denne tragedie i Aleppo og andre dele af Syrien, siger Donald Tusk, EU's præsident, efter topmøde i Bruxelles. (Billede: Scanpix/Emmanuel Dunand)

Bomberne er regnet ned over syrerne, og den hårdt prøvede befolkning har desperat råbt på handling: Omgående evakuering af civile, hjælp til syge og nødhjælp.

En personlig appel fra borgmesteren i det østlige Aleppo til EU-lederne kunne dog ikke ændre, at de 28 stats- og regeringschefer efter et topmøde torsdag igen måtte præsentere en bunke ord - og ingen løfter.

Appellen er en FN-sikret evakuering i Aleppo.

- Målet er en omgående åbning af humanitære korridorer, så civile kan evakueres under international overvågning. Der skal være fuld og uhindret adgang for hjælpearbejdere, siger Donald Tusk.

EU-lederne fordømmer - som tidligere - de kamphandlinger og den vold, som det syriske styre og dets allierede udøver i Aleppo.

Men EU-præsidenten havde også en appel til pressen:

- Det er umuligt at stoppe denne konflikt med magt. EU har ikke kapacitet til at benytte den slags midler. Stop venligst med at beskylde EU, for EU er ikke årsagen til, at vi ser denne tragedie i Aleppo og andre dele af Syrien.

EU-lederne var før mødet ikke helt enige om ordlyden af den fælles melding om Syrien. Men der var ingen drøftelser om sanktioner, slår Tusk fast efter mødet.

- Jeg ved, at vi ikke er effektive nok. Det er ingen. Jeg ved desværre, hvem der er effektive. Men det er ikke på det humanitære. Det er med bomber. EU fokuserer på det humanitære og diplomatiske bestræbelser.

Kort før topmødet blev indledt torsdag eftermiddag besluttede EU-præsidenten at invitere borgmesteren i det østlige Aleppo til at orientere de 28 stats- og regeringschefer.

Budskabet fra Brita Hagi Hasan var klart: Vi venter mere på handlinger end på ord.

- Det internationale samfunds tavshed har fået mig til at græde på grund af kvinderne og børnenes tårer, sagde Brita Hagi Hasan efterfølgende.

Hasan forklarede, hvordan der udspiller sig en tragedie i Aleppo.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Familie ryddede op på loftet: Fandt...
bt.dk
Retoriker: 'Den her tale får...
bt.dk
Efter 19 år i uvished: Nu har...
bt.dk
Rose fik et opkald, hun ikke skulle...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx