Af - 13/09-13 10:46; Opdateret: 13/09-13 12:24

Ekstremt radioaktive fisk fundet 140 km fra FukushimaEkstremt radioaktive fisk fundet 140 km fra Fukushima

Virksomheden, der driver Fukushima-atomkraftværket, som blev ramt af et jordskælv for 2,5 år siden, kan slet ikke håndtere skaderne, lyder kritikken.

storybild

Ekstremt bestrålede fisk er blevet fundet over 140 kilometer væk fra Fukushima, hvor et atomkraftværk brød sammen for over to år siden. (Billede: Polfoto/Park Jin-Hee)

Siden et kraftigt jordskælv for to et halvt år siden forårsagede et stort radioaktivt udslip i et atomkraftværk i Fukushima, Japan, har man haft svært ved at kontrollere de efterfølgende skader.

- Regeringen siger, at situationen ikke er alvorlig, og at mængden af radioaktivt affald, der er sivet ud i Stillehavet, er ubetydelig, siger Shoji Tsurumi fra Japans Marinebiologiske og Teknologiske Institut, til mediet Xinhuanet.com.

- Alligevel viser det sig, at fisk, der er fanget mere end 140 kilometer fra Fukushima, har vist ekstremt høje niveauer forurening med radioaktivt cæsium, der kan spores til det fallerede atomkraftværk, siger han.

For nyligt indrømmede Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) - firmaet, der driver værket - at omkring 300 tons radioaktivt affald ryger ud i det tilstødende Stillehav fra de midlertidige beholdere, det er opbevaret i.

LÆS OGSÅ: Her lækkes 300 ton radioaktivt vand - dagligt

- Uheldigvis for Japan og resten af verden, er TEPCO ikke kendt for at give nøjagtige informationer til tilsynsmyndighederne og offentligheden, siger Shoji Tsurumi fra Japans Marinebiologiske og Teknologiske Institut til det japanske nyhedssite Xinhuanet.com.

Han kritiserer TEPCO og den japanske regering for at forsøge at dække over, hvor slemt det i virkeligheden står til med skaderne på atomkraftværket, selvom det er to et halvt år siden, jordskælvet fandt sted.

Japans Nukleare Regulationsmyndighed (NRA) har foretaget målinger nær værket, og de viser store stigninger i stråling i forhold til tidligere. Stråling nok til at en ubeskyttet, voksen person kan dø i løbet af få timer, siger man.

LÆS OGSÅ: Chok over atomudslip i Japan: Flere kræfttilfælde

NRA beskylder TEPCO for, at deres kommunikation er utilstrækkelig, mens Japans regering siger, at situationen er under kontrol.

- Vi har en regering, der har et financielt incitament til at holde TEPCO, en inkompetent virksomhed i live, siger Shoki Tsurumi.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet beder om hjælp: Har du set...
bt.dk
Lamslået over Skats direktør-finte:...
bt.dk
Træner skreg i omklædningsrummet: 'Så...
bt.dk
Historisk kro i flammer: Står ikke...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx