Af - 20/03-14 13:22

Putin tager metadon fra stofmisbrugere på afvænningPutin tager metadon fra stofmisbrugere på afvænning

Borgerne på Krim begynder nu at mærke konsekvenserne af, at halvøen er på vej ind under russisk herredømme.

storybild

Mange ukrainere bliver smittet med HIV, fordi de bruger inficerede sprøjter. MODELFOTO. (Billede: Polfoto/PhotoAlto)

Det er ikke kun pengesedlerne, der ændrer sig på Krim-halvøen ved Sortehavet, som på trods af Ukraines og den vestlige verdens protester er ved at blive indlemmet i det russiske rige.

Faktisk vil borgerne på den omstridte halvø mærke en række ændringer, når de skal til at følge Ruslands love frem for Ukraines. For eksempel bliver de sociale ydelser højere.

Fogh raser mod Putin: Det hører ingen steder hjemme
Fogh raser mod Putin: Det hører ingen steder hjemme

Stofmisbrugere på afvænning kan til gengæld se frem til at vinke farvel til deres metadon på grund af Ruslands stramme narko-lovgivning, skriver The Guardians korrespondent Shaun Walker på Twitter. Ifølge hans oplysninger er der tale om 800 misbrugere, der må vinke farvel til deres afvænningsforløb med metadon.


Det kan få uheldige konsekvenser. Så sent som i januar skrev nyhedsbureauet Bloomberg om, at programmet med metadon og gratis sprøjter til stiknarkomaner, betød at færre ukrainere blev smittet med HIV. I Rusland, hvor metadon og uddeling af rene nåle altså er bandlyst, steg antallet af HIV-smittede til gengæld.

Ukrainere frygter nu  russiske bombardementer af Kijev
Ukrainere frygter nu russiske bombardementer af Kijev

Årsagen er, at mange stiknarkomaner bliver smittet med HIV via inficerede nåle. Faldet i Ukraine var ifølge Bloomberg på cirka fem procent fra 2011 til 2012, mens den tilsvarende stigning i Rusland var på hele 13 procent.

Både Rusland, Ukraine og andre tidligere Sovjet-republikker har haft store problemer med HIV-smitte blandt stofmisbrugere siden Sovjetunionens sammenbrud, hvor det blev lettere at få fat i heroin.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx