Af Daniel Seistrup - 09/05-18 12:11

Se listen: Ti ting du ikke skal sige til en person med en psykisk sygdomSe listen: Ti ting du ikke skal sige til en person med en psykisk sygdom

I forbindelse med Mental Health Awareness Week i England bliver der nu flittigt diskuteret på Twitter, hvad man aldrig bør sige til en person med en psykisk sygdom.

storybild

Modelfoto

I 2017 fandtes der mindst 250.000 mennesker i Danmark med en depression, mindst 250.000 mennesker med angst og cirka 75.000 mennesker, som led af en spiseforstyrrelse. Dermed tegner disse tre sygdomme sig som nogle af de hyppigste psykiske sygdomme i den danske befolkning.

Hver femte dansker rammes i løbet af livet af en psykisk sygdom, og hver anden danske familie kommer på et tidspunkt i kontakt med det psykiatriske behandlingssystem ifølge Danske Regioner.

I mange tilfælde er en psykisk sygdom et tabu, som der ikke bliver talt meget om.

Derfor kan det måske hjælpe dig til at forstå, hvad man helst ikke skal sige til en person med en psykisk sygdom, ved at læse nedenstående tweets, der er skrevet af personer med forskellige psykiske sygdomme.

'Omkring min angst: »Vi bekymrer os alle en gang i mellem.« Da jeg fortalte min psykolog, at jeg havde problemer med mad/at spise: »Ved du bare ikke, hvordan man laver mad?« skriver Mazzing the World på Twitter.

'Læge: Du har en offermentalitet. Ven 1: Op med humøret! Ven 2: »Hvad har du at bekymre dig om? Mange (ikke længere) venner: Fårekylling. Super venner: Bare kom over nu, du behøver ikke tale om det, jeg vil bare lave mad til dig,' skriver Karen is Percivalsmum.

'»Du er for følsom.« »Du er så kræsen.« »Dramatisk suk: Kom nu over det«. Det siger familiemedlemmer, når jeg beder dem om ikke at gøre nogle bestemte ting. Det, de siger, er ligesom negle på en tavle for mig. (Jeg har en lidelse med lyde, der gør at lyde som at tygge tyggegummi eller klippe negle er rent totur),' skriver Keaton Buster på Twitter.

'Jeg har angst, og da det var mest alvorligt, var der en terapeut, der sagde til mig, at jeg bekymrer mig for meget. Hende så jeg aldrig igen,' skriver Twitterbrugeren Lady A.

'»Alle har et stresset job. Jeg har et stresset job, hvad får dig til at tro, at du skal behandles bedre end andre?« sagde en terapeut efter mit selvmordsforsøg. Jeg spurgte, om han virkelig troede, det var nyttigt at få at vide. »Jeg er ikke her for at hjælpe dig, du skal hjælpe dig selv«,' skriver Joe på Twitter.

'Engang da jeg forklarede nogle om PTSD-flashbacks, og hvad der udløste det, var svaret, at der er ikke nogen, der kan bevise det, det hele er i dit hoved. Jeg var målløs,' skriver Angela Dixon.

'En ikke-medicinsk-proffesionel af mine venner sagde, at alle, inklusiv mig selv, der led af depression, bare skulle træne mere. Jeg var helt nede af en depression i forvejen, og havde ikke engang lov til at gå på toilettet alene,' skriver Joanie.

'Det handler ikke om mig, men min mor var i fare for at begå selvmord, og hun gik til lægen og fortalte, at hun var bange for at gøre det. Lægen sagde til hende, at hun skulle komme tilbage om tre uger og se, hvordan hun så havde det. Heldigvis tog nogle paramedicinere hende mere seriøst, og hun fik det bedre,' skriver Lady A i et andet Tweet.

'»Du skal prøve at få en hobby i stedet for at være ked af det hele tiden.« »Jeg forstår ikke, hvorfor du ikke for det bedre, du har gået til psykolog i et år nu.« »Så hvad skete der? Hvorfor er du så deprimeret?« Jeg har en hobby, jeg har det bedre, og jeg går stadig til psykolog. Ikke på grund af ovenstående,' skriver Hannah på Twitter.

'Jeg blev fortalt, at min OCD ikke er rigtig, og at det bare er en mekanisme mod mobning, selv om jeg fortæller, at jeg havde OCD, før jeg blev mobbet. Og siden jeg har en kæreste nu, så behøver jeg ikke at gå til psykolog for angst,' skriver Toastie.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk koncern på vej i ny stor...
bt.dk
Japanere knuser dansk drøm om ny...
bt.dk
Maleri af kronprins Frederik deler...
bt.dk
DF-top: Messerschmidt vil gøre...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx