Af Ritzau - 15/12-16 07:45; Opdateret: 15/12-16 11:30

Kina bygger missilbaser på kunstige øer i sydkinesisk havKina bygger missilbaser på kunstige øer i sydkinesisk hav

Trods forsikringer om det modsatte har Kina installeret antiluftskyts og missilbaser i Det Sydkinesiske Hav.

storybild

En amerikansk flådegruppe ud for Korea i 2016. USA og Kina er på kollisionskurs i Det Sydkinesiske Hav, hvor Kina har installeret missilsystemer på en række kunstige øer. (Billede: Free/Us Navy/mc3 Andre T. Richard)

Kina har ifølge tænketanken Asia Maritime Transparency Initiative installeret større våbensystemer på de syv kunstige øer, som landet har bygget i Det Sydkinesiske Hav.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

- Disse kanoner og CIWS (close in weapon systems) installationer viser, at Beijing tager det alvorligt, når det kommer til at forsvare øerne ved en eventuel væbnet konflikt i Det Sydkinesiske Hav.

- Blandt andet kan de være sidste forsvar mod missiler affyret af USA eller andre mod de næsten færdige militære lufthavne på øerne, skriver Asia Transparency Initiative, AMTI, ifølge avisen.

Konklusionen er dannet på baggrund af satellitbilleder.

Kina har ellers flere gange forsikret, at konstruktionen af øerne ikke havde noget militært formål. Torsdag bekræfter Kina dog efter rapporten, at der er bygget militære anlæg på øerne.

- At bygge på Kinas eget territorium og opføre nødvendige forsvarsværker er helt normalt. Det har intet at gøre med en militarisering, siger talsmand for det kinesiske udenrigsministerium Geng Shuang på et pressemøde ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ifølge ekspert ved Singapores institut for Sydøstasiatiske studier Ian Storey har konstruktionen af øerne hele tiden haft et militært formål.

- Det har været åbenlyst fra starten, at Kinas primære formål med øerne er strategisk. De skal gøre Kina i stand til at projicere militær magt på havet, siger han til The Guardian.

Kina har i årevis egenhændigt krævet retten til omkring 80 procent af Det Sydkinesiske Hav i en zone, der lægger sig op ad Filippinerne, Malaysia og Vietnam.

Det har skabt konflikter med flere af landene, da Kina eksempelvis har indledt olieefterforskning tæt ved Vietnam.

Samtidig har Kina bygget en række kunstige øer, der kan bruges som militærbaser og som argument for at udstrække landets territorialfarvand.

USA har flere gange sejlet tæt forbi disse øer for at vise, at man ikke accepterer Kinas krav. Det giver politiske spændinger.

En stor del af verdens handel går igennem området samtidig med, at der er store råvareforekomster. Tidligere har Kina meldt ud, at man er klar til at forsvare sine interesser.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tv-kendis skal skilles: 'Det kommer...
bt.dk
Bill Gates fortæller detaljer fra sit...
bt.dk
Mand død efter redningsaktion i Nordsøen
bt.dk
Laudrup om afdød Brøndby-borgmester:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx