Af Sebastian Kirk - 03/01-18 12:09

Hader du at flyve? Så vil denne nyhed måske gøre dig trygHader du at flyve? Så vil denne nyhed måske gøre dig tryg

2017 var det bedste år for flysikkerhed nogensinde, viser ny rapport.

storybild

2017 var det sikreste år for flytrafikken nogensinde målt på antallet af dødsfald.

Rekordfå mennesker døde i flyulykker sidste år, viser ny rapport. En del af forklaringen kan dog være held, mener ekspert.

Frygt for at flyve er blandt de mest almindelige fobier, men risikoen for at styrte har aldrig været lavere.

Således var 2017 det bedste år nogensinde målt på antallet af fatale flyulykker, viser den seneste rapport fra den hollandske konsulentvirksomhed To70, der blandt andet beskæftiger sig med flysikkerhed.

111 ulykker af en eller anden form skete i forbindelse med civil flytrafik i 2017, og kun to af dem havde fatale konsekvenser. I alt mistede 13 personer livet i det forgangne år, hvilket bringer risikoen for at dø i et flystyrt ned på historisk lave 1 til 16 millioner.

Til sammenligning døde 271 mennesker i 2016. Men Adrian Young, der er luftfartskonsulent hos To70, ser ikke nødvendigvis det nye tal som et bevis på, at flystyrt snart er fortid.

»Det er usandsynligt, at det vil vare ved - disse meget positive tal hviler til dels på held. Ikke desto mindre er det niveau, civil luftfart har nået, bemærkelsesværdigt,« siger han til The Independent.

Ingen af de rapporterede dødsfald fandt sted i kommercielle fly, selv om der har været episoder, der kunne have endt grueligt galt. Eksempelvis mistede et Air France-fly en indløbsventilator og en motorkappe, mens det fløj over Grønland i september, men ingen ulykke fandt sted.

»Det, at flyet fortsatte med at flyve sikkert til en anden lufthavn, hvorefter det kunne flyve hjem til reparation på tre motorer, siger meget om, hvor robuste fly er i dag,« siger Adrian Young.

Ulykker i små privatfly og andre fartøjer lettere end 5.700 kilo er ikke medregnet i To70's rapport. Rapporten omfatter desuden ikke militærfly, træningsfly, privatfly, fragtfly og helikoptere.

To fatale ulykker i 2017

  • Oktober: Piloterne i et fly, der fungerede som en luftambulance, mistede kontrollen på grund af en motorfejl over Angola. Syv mennesker døde, inklusive patienten
  • November: Et mindre passagerfly styrtede i forbindelse med landingen i det østlige Rusland. Seks mennesker døde; eneste overlevende var en treårig pige.
Antallet af dødsfald i flyulykker er kun faldet de seneste år:

  • 2017: 13 dødsfald i to ulykker
  • 2016: 271 dødsfald i syv ulykker
  • 2015: 471 dødsfald i fire ulykker
  • 2014: 864 dødsfald i fem ulykker
Kilde: To70

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Flaskekast, spyt og slag: Unge piger...
bt.dk
Advarer mod aggressiv og smitsom...
bt.dk
Ekspert om Coops lukning af 47...
bt.dk
Ny milliardfond vokset ud af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx