Af Ritzau - 06/04-16 15:34; Opdateret: 06/04-16 17:35

Le Pen idømt bøde for at kalde gaskamre \Le Pen idømt bøde for at kalde gaskamre "en detalje"

Den tidligere leder af Front National skal betale 30.000 euro for at kalde gaskamre "en detalje" i historien.

storybild

Den tidligere leder og stifter af partiet Front National, 87-årige Jean-Marie Le Pen, skal betale en bøde på 30.000 euro for sine udtalelser om de nazistiske gaskamre. (Billede: AP/Claude Paris)

Den tidligere leder af det højrenationalistiske parti Front National, Jean-Marie Le Pen, er ved en domstol i Frankrig onsdag blevet idømt en bøde på 30.000 euro - svarende til cirka 223.000 kroner - for sine udtalelser om tyskernes gaskamre under Anden Verdenskrig.

Domstolen i Paris mente, at den 87-årige Le Pen har gjort sig skyldig i at nægte forbrydelser mod menneskeheden ved at gentage sin opfattelse af, at de nazistiske gaskamre, hvor jøder blev myrdet, er "en detalje" i historien.

Samtidig afviste retten Le Pens påstand om, at han har parlamentarisk immunitet mod retsforfølgelse.

Første gang Jean-Marie Le Pen ytrede sin mening om de nazistiske gaskamres betydning var i 1987. I 1997 gentog han sine udtalelser under et besøg i Tyskland og derefter i Europa-Parlamentet i 2008 og i 2009.

Senest gentog Le Pen udtalelserne under et interview i april sidste år, da han blev spurgt, om han fortrød sin holdning fra den gang.

Hans bemærkninger om gaskamrene førte ham ud i en bitter strid med sin 46-årige datter Marine Le Pen. I 2011 efterfulgte hun ham som leder af Front National. Siden har han ikke haft skrupler med at ødelægge det parti, han var med til at grundlægge i 1972.

Marine Le Pen har undgået at reagere på sin fars antisemitiske udbrud. Og efter at have modereret tonen i Front National opnåede hendes parti flere jordskredssejre under de franske regionalvalg i december sidste år.

Jean-Marie Le Pen har tidligere betegnet anklagerne mod ham som udtryk for personforfølgelse.

Onsdagens dom skal offentliggøres i tre aviser, ligesom Jean-Marie Le Pen skal betale 10.001 euro - eller knap 75.000 kroner - til de tre velgørenhedsorganisationer, der har anlagt sagen mod ham, har domstolen beordret.

/ritzau/AFP

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx