Af - 19/10-14 12:46

Ekspert vurderer: Denne type ubåd gemmer sig i SkärgårdenEkspert vurderer: Denne type ubåd gemmer sig i Skärgården

En lille ubådstype kan være sneget ind i den svenske skärgård ved hjælp af russisk olietanker

storybild

Ifølge en svensk ekspert kan der være tale om en Triton-NN, der gemmer sig på bunden af Skärgården i Sverige.

Siden fredag har svensk forsvar søgt i den svenske Skärgård efter et fartøj, der udløste 'fremmed undervandsaktivitet.'

Ifølge Svenska Dagbladet har svenskerne opsnappet et nødsignal, som ubåden sendte hjem til Rusland, og meget taler da også for, at det er et russisk fartøj, der er på spil.

Mystisk ubåd: Rusland afviser problemer med fartøjer
Mystisk ubåd: Rusland afviser problemer med fartøjer

- Hvem skulle ellers gøre det? Russerne har lavet flyvninger mod både dansk og svensk luftrum samt de øvrige lande ved Østersøen, siger Orlogskaptajn ved Forsvarsakademiet Johannes Riber Nordby, til metroxpress.

En svensk sikkerhedskonsulent vurderer nu over for svenske expressen, at der kan være tale om en ubåd af typen Triton-NN.

Svensk ubådsjagt: Mystisk skib skulle til Danmark
Svensk ubådsjagt: Mystisk skib skulle til Danmark

Den stammer fra et program i 1980´erne som siden er blevet vakt til live i 2008. Den kan have torpedoer om bord, vurderer eksperten over for avisen.

Kan have skjult sig i tankskib
Den danske orlogskaptajn fortæller, at hvis det er tilfældet, at der er tale om en sådan ubåd, så skal den have fået hjælp til at sejle hele vejen fra Kaliningrad til kysten nær Stockholm, hvor den menes at befinde sig.

Den kan i så fald have fået et lift fra det tankskib, som i dagevis har sejlet rundt i området.- Det kunne den i princippet godt. Det gode ved tankskibe er jo, at de har store, lukkede tanke, og der kan gemmes hvad som helst, siger orlogskaptajnen, der dog understreger, at før end det kan slås fast, om dette har været tilfældet, skal det undersøges, om tankskibet er bygget til formålet eller eventuelt senere har været under ombygning.

Hvis den lille Triton-NN ligger på bunden af Skärgåden, er de russiske handlingsmuligheder få.

Sverige intensiverer jagten på mulig ubåd
Sverige intensiverer jagten på mulig ubåd

- De kan ikke gøre ret meget, siger Johannes Riber Nordby og fortsætter:

- De kan gå i overfladen, men de kan ikke snige den ud. Der kan heller ikke komme folk om bord, som kan reparere den. Hvis det er en noget større ubåd, så har den nogle nødudgangslemme, så der kan komme folk ind og ud.

Orlogskaptajnen vurderer, at såfremt der vitterlig er tale om en russisk ubåd, så vil det ikke være første gang, at Putins styrker har sejlet rundt i svensk farvand.

- Jeg har ikke hørt om det før. Det giver minder om 1980'erne, hvor de gjorde det i rå mængder, inden det klingede af. Men jeg tror helt sikkert, at der har været flere i den seneste tid, siger han.

Orlogskaptajnen fortæller, at russernes mål med de skjulte sejladser er at samle efterretninger samt at test svenskernes vagtberedskab.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mette åbnede sin nye Rasmus...
bt.dk
Forskere bag kæmpe studie: Det her er...
bt.dk
Slut med smøger på stranden: Her...
bt.dk
Reaktionerne strømmer ind: Danskerne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx