Af Ritzau - 30/11-16 21:22

Trængt Tunesien får løfte om over 100 milliarder kronerTrængt Tunesien får løfte om over 100 milliarder kroner

På to dages donorkonference får det eneste land, der har haft succes med det arabiske forår, stor opbakning.

storybild

Mens Tunesien får tilsagn om milliarder på donorkonference samles lærere foran undervisningsministeriet i Tunis for at protestere mod nedskæringer. (Billede: Reuters/Zoubeir Souissi)

Tunesien, der er den eneste succes efter det arabiske forår, har på en donorkonference sikret sig tilsagn om bistand på over 105 milliarder kroner. Det skal sætte skub i landets skrøbelige økonomi.

Opgaven er nu at omsætte det til arbejdspladser og vækst, siger tunesiske embedsmænd.

Donorkonferencen var kommet på benene, efter Tunesien har haft stort besvær med at genrejse sig økonomisk oven på det arabiske forår i 2011.

- Denne konference har genskabt tilliden til Tunesiens demokrati og gør plads for en stærk økonomisk genopretning, siger premierminister Youssef Chahed.

Han fortæller, at der på den to dage lange donorkonference er indgået aftaler for 6,5 milliarder dollar (45,7 milliarder korner). Derudover er der givet løfte om bistand for andre 8 milliarder dollar.

Tunesien hyldes som det eneste land, der kom ud af det arabiske forår som en demokratisk stat. Det arabiske forår havde sit udspring i Tunesien. Det førte i januar 2011 til fordrivelsen af landets mangeårige diktator, Zine El Abidine Ben Ali.

Men landet, der er det mest sekulære i den arabiske verden, har været ramt af flere terrorangreb. Det har kostet tunesere og vestlige turister livet. Turisme er et af landets hovederhverv.

Det har bidraget til store underskud på landets finanser og stor arbejdsløshed.

De mange bidrag, som er kommet på donorkonferencen, er givet af blandt andre Qatar, Saudi-Arabien, Den Europæiske Investeringsbank, Den Afrikanske Udviklingsbank og arabiske fonde.

Mejda-gruppen fra Qatar har således underskrevet en aftale om at udvikle et turistkompleks til 220 millioner dollar. Det skal ligge uden for hovedstaden Tunis og blandt andet omfatte et luksushotel og et indkøbscenter.

Det ventes at skabe 1500 arbejdspladser, og arbejdet sættes i gang i december.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

LIGE NU: 11 timer inde i ekstremt...
bt.dk
Jens Gaardbo: Mit postnummer får folk...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Anders Fogh med hård udmelding: Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx