Af - 01/04-16 06:02

Apple fylder 40 - her er de glemte computere, der grundlagde succesenApple fylder 40 - her er de glemte computere, der grundlagde succesen

Computer-giganten Apple har overlevet store kriser og kæmpe flop. Få overblikket her.

storybild

Den nu afdøde Apple-medstifter Steve Jobs. (Billede: Polfoto)

Fyrre, fed og absolut ikke færdig.

Firmaet Apple buldrer af sted, og er rigere end nogensinde.

Hele 4.600 milliarder kroner har firmaet på kontoen.

Se i galleriet herover, hvor absurd mange penge, der rent faktisk er tale om.

FBI åbner attentatmands iPhone uden hjælp fra Apple
FBI åbner attentatmands iPhone uden hjælp fra Apple

Selv om de fleste i vore dage forbinder Apple mest med iPhone og iPad, er det computere, der har grundlagt succesen.

Allerede i 1976 smed de deres første computer - hvis man kan kalde den det - på markedet, og siden da har de gennemgået en rivende udvikling.

Det har dog ikke altid kørt på skinner for giganten. I 90'erne tabte de ikke bare terræn til Microsoft, men havde også røde tal på bundlinien og smed flop-computere på markedet i en grad, så forbrugerne mistede tillid til firmaet.

Apple-ekspert: Ny kurvet kæmpe-iPhone på vej
Apple-ekspert: Ny kurvet kæmpe-iPhone på vej

Apple er grundlagt af Steve Jobs, Steve Wozniak, og Ronald Wayne.

Det var ikoniske Steve Jobs, der som bekendt er død af kræft, der fik vendt skuden for Apple og løftet dem ud af krisen.

Sammen med designeren Jonathan Ive genopfandt han firmaet, og gav det en mere sikker stil, hvilket fik kunderne tilbage i butikken.

Redaktør: Ny iPhone er iPhone S6 forklædt som iPhone S5
Redaktør: Ny iPhone er iPhone S6 forklædt som iPhone S5

Medstifteren Ronald Wayne kaldes af mange for verdens uheldigste mand, fordi han forlod Apple og solgte sine aktier for 1.500 dollars, inden eventyret for alvor startede.

Hvis han havde beholdt dem, ville han have været 35 milliarder dollars værd i dag. I stedet anslås den 81-årige amerikaners formue til at udgøre cirka 300.000 dollars.

Steve Wozniak har klaret sig noget bedre, siden han sagde farvel i 1985, og han har en anslået formue på omkring 100 millioner dollars.

Herunder kan du se de computere, som grundlagde succesen.

Apples første bud på en computer kom i 1976, og fik det naturlige navn Apple 1. Det var i høj grad en byg-selv-computer til nørder, men grunden var lagt til noget stort.

1983: Den første rigtige computer, Apple sendte på markedet, var Lisa. For købeprisen på 10.000 dollars fik man en 5 Mhz Motorola 68000 Processor, 1 MB RAM, to floppy-drev, og en ekstern harddisk på 5 MB - altså mindre plads end et professionelt digital-foto fylder i vore dage.

1983: Samme år lancerede de en af de mest succesfulde computere i firmaets historie: Apple//e. Den var ikke nær så kraftfuld som Lisa, men kostede til gengæld kun 1.400 dollars.

1984: Næste skud var MAC 128k. Alt var forsøgt forbedret i forhold til Apple//e, og prisen lå på ca. 2.500 dollars.

1989: Så kom den første bærbare med det logiske navn Portable. Den var pivsmart og der var baglys i skærmen. Eneste problem: Den sindssyge pris på 6.500 dollars gjorde, at kun yuppier havde råd til den.

1993: Den første Apple-computer med farveskærm fik navnet Colour Classic.

1997: Power Mac 9600. I slut-90'erne begyndte computerne at ligne dem, vi kender i dag. Priserne var dog skyhøje og denne dual 200 Mhz kostede 4.600 dollars.

1998: Den første Powerbook så dagens lys. Denne G3-model kostede 2.700-7.000 dollars alt efter ydeevnen.

1999: G4. For 2.500 dollars fik man en 450 Mhz processor, 20 GB harddrive og 128 MB RAM.

2000: Velkommen til det nye årtusinde og den sælsomme G4 Cube. I 00'erne legede Apple som bekendt meget med designet på deres stationære computere, og resultaterne svingede mildt sagt. Prisen på denne model var dog mere end spiselig for tiden: 1.700 dollars for 450Mhz G4 processor, 20 GB harddrive, 56k modem, 64 MB RAM.

2001: Titanium G4 Powerbook. På laptop-området har Apple dog mest satset på det stilrene design, og Powerbooken var medvirkende til at vende firmaet fra en synkende skude til en spiller på markedet.

2002: Er det en lampe? Er det helten i en Pixar-film? Nix, det er Flat-panel iMac, som får lov til at runde vores liste over de glemte computere af. På trods af det skøre design fik den for alvor sat en fed streg under Apples nye, stærke position på markedet. Den var både fyldt med power og relativt billig - 1.500 dollars.

Også på telefon-fronten er der sket ting og sager. Klodsen til venstre er fra midt-90'erne.

Kilder: TheScreamOnline, Wikipedia, PCWORLD, MacWorld.

LÆS OGSÅ: Apple lancerer billigste nye iPhone nogensinde: Se prisen

LÆS OGSÅ: Sådan bliver Apples nye iPhone

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx