Af Ritzau - 28/10-16 11:25

Dylans tavshed om Nobelprisen sammenlignes med SartresDylans tavshed om Nobelprisen sammenlignes med Sartres

- Det er blot Dylan, der handler som Dylan, skriver en amerikansk klummeskriver i debat om litteraturprisen.

storybild

Bob Dylans foreløbige tavshed i forhold til Nobelprisen har hos mange vakt mindelser om den franske filosof og forfatter Jean Paul Sartres reaktion for 52 år siden. (Billede: Scanpix/Daniel Roland)

Gennem årene har kun seks nobelprismodtagere afvist at tage imod prisen. En af dem var den franske eksistentialistiske filosof og forfatter Jean-Paul Sartre.

- Forfatteren må ikke tillade, at andre gør ham til en institution - heller ikke hvis det sker under de ærværdige omstændigheder, erklærede Sartre i 1964.

Bob Dylans foreløbige tavshed i forhold til Nobelprisen har hos mange vakt mindelser om Sartres reaktion for 52 år siden.

- Dylan har endog gjort det endnu bedre end den franske filosof, skriver den amerikanske digter og litteraturkritiker Adam Kirsch i avisen The New York Times.

- I stedet for at afvise prisen, så har han simpelthen afvist at anerkende dens eksistens.

Dylan har ikke med et ord nævnet prisen ved sine koncerter, og der har kun kortvarigt været en henvisning til prisen på hans officielle hjemmeside, som hurtigt blev fjernet.

- Ingen ved om det skete, fordi Dylan bad om det, siger Kirsch og tilføjer:

- Svenskerne, som er vant til langt mere taknemmelighed fra prismodtagerne, er øjensynligt nu ved at miste tålmodigheden.

Han henviser til, at et medlem af akademiet i Stockholm, forfatteren Per Wästberg, i weekenden kaldte Dylan "uhøflig og arrogant."

I Stockholm har mange gjort opmærksom på, at dette er Wästbergs personlige mening - og ikke akademiets officielle holdning.

Det står stadig åbent, om Dylan kommer til ceremonien med prisoverrækkelsen i december.

James Wolcott, en klummeskriver for Vanity Fair, har påpeget, at Dylans manglende reaktion ikke er det samme som en afvisning af prisen.

- Det er blot Dylan, der handler som Dylan, skriver han.

I Adam Kirschs sammenligning af Dylans og Sartres reaktioner i The New York Times minder han om den franske filosofs indvendinger mod "dårlig tro", som er det modsatte af autenticitet.

- At være nobelprismodtager er at lade andre definere, hvad man er. En lille gruppe svenske kritikere foregiver at være Guds stemme og modtageren gøres til et objekt.

- Dylan kan stadig tage imod prisen, men indtil nu har han vist, hvordan virkelig kunstnerisk og filosofisk frihed ser ud.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx