Af Peter Voergaard - 23/03-18 14:24

Kamp på liv og død: 150 hvaler skyllet op på stranden - nu kommer hajerneKamp på liv og død: 150 hvaler skyllet op på stranden - nu kommer hajerne

En kamp på liv og død udspiller sig fredag morgen ud for Australiens kyst.

storybild

Her ses flere af de strandede hvlaer ved Hamelin Bay 23. marts 2018. (Billede: SOCIAL MEDIA)

Op mod 150  kortfinnede grindehvaler er skyllet op på stranden ved Hamelin Bay i Western Australia.

I skrivende stund er 135 hvaler allerede døde, men omtrent 15 hvaler stadig er i live, fortæller BBC.

Frivillige kæmper nu for at få hvalerne tilbage i havet, men det er lettere sagt end gjort: Vejret er nemlig imod redningsfolkene, fortæller Jeremy Chick, der er leder af redningsfolkene til The Guardian. Et vidne beskriver for eksempelvis, hvordan en hval blev trukket ud i vandet for blot at skylle op på stranden lidt efter.

»Dyrenes kræfter, samt vinden og muligheden for vådt vejr kommer til at afgør, hvor og hvornår vi forsøger at flytte dem ud i havet,« fortæller han, ifølge The Guardian.

Og nu er hajerne begyndt at komme til. De har kunne lugte de døde hvaler og er begyndt at nærme sig kysten, fortæller avisen.

Lokale myndigheder har derfor udstedt et hajvarsel, så badende eller svømmende strandgæster holder sig fra området.

Her ses flere af de strandede hvlaer ved Hamelin Bay 23. marts 2018. (Billede: SOCIAL MEDIA)

Her ses hvalerne på Hamelin Bay. Den største, kendte stranding skete i New Zealand i 1985. Her strandede 400 grindehvaler, oplyser Naturhistorisk Museum (Billede: SOCIAL MEDIA)

Her ses hvalerne. (Billede: SOCIAL MEDIA)

Her ses et billede fra Western Australia Department of Biodiversity Conservation and Attractions, som er blevet frigivet i forbindelse med hvalernes stranding 23. marts 2018. Strandingen blev spottet af en fisker tidligt fredag morgen. (Billede: HANDOUT)

Man ved ikke, hvorfor hvaler strander. Det er ifølge Naturhistorisk Museum i Aarhus primært hvalarter, der 'lever på dybt vand, og som er nært knyttet til hinanden, der strander - fx grindehvaler, kaskelotter og halvspækhuggere.'

En  teorie går på, at strandinger skyldes, at hvalerne ikke kender kystlinjen; en anden teori går på, at det skyldes fejl i hvalernes navigation.

Kilde: Naturhistorisk Museum

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Intense forhandlinger i Forligsen:...
bt.dk
Politiet med nye oplysninger i...
bt.dk
Kendt amerikansk skuespillerinde...
bt.dk
Dansk landsholdsspiller i mærkværdigt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx