Af Ritzau - 26/11-16 09:28; Opdateret: 26/11-16 10:44

Dansk-Cubansk Forening begræder Fidel Castros dødDansk-Cubansk Forening begræder Fidel Castros død

Castro har haft stor betydning for mennesker i hele verden, mener formanden for Dansk-Cubansk Forening.

storybild

Det cubanske revolutionsikon Fidel Castro døde fredag aften lokal tid i en alder af 90 år. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Alex Castro)

Det cubanske revolutionsikon Fidel Castro døde fredag aften lokal tid i en alder af 90 år.

Selv om Sven-Erik Simonsen, der er formand for Dansk-Cubansk Forening, ikke blev overrasket over dødsfaldet, var det en trist melding at vågne op til lørdag morgen.

- Jeg blev ked af det, lyder det fra formanden.

- Vi har jo vidst de sidste år, at han skulle dø. Men det er en sørgelig besked, fordi han har betydet så meget og betyder så meget for mennesker i hele verden, i Danmark og mig personligt.

- Uanset hvor meget det har gået op ad bakke i kampen mod krig og social uretfærdighed, har Fidel stået der, gået der og kæmpet. Sammen med ham var der styrke og håb, siger han.

Sven-Erik Simonsen har mødt den tidligere cubanske leder flere gange. Første gang i 1995, da Fidel Castro skulle holde tale i forbindelse med FN's sociale topmøde, som Danmark var værtsland for.

- Han har været en inspiration og styrke og varmet vores tro på, at den røde sag, vi tilsluttede os, var rigtig.

- Det var været en støttepille i mit liv at vide, at så længe Fidel kæmpede, så var jeg med på holdet, og så skulle vi nok finde en vej frem, siger Sven-Erik Simonsen.

Ifølge Sven-Erik Simonsen var det især Fidel Castros troværdighed, der gjorde ham til en populær skikkelse blandt cubanere.

- Det kan godt være, at han ikke har haft ret i sine synspunkter, men han har altid troet på det, han har sagt, og gjort det, siger formanden.

Det er imidlertid ikke alle, der ligesom Sven-Erik Simonsen var tilhængere af Fidel Castros styre.

Castro er blandt andet blevet anklaget for at skabe et diktatur og holde politiske modstandere nede.

Det giver formanden for Dansk-Cubansk Forening ikke meget for.

- Det passer ikke. Det er notorisk fuldstændig forkert. De har haft valg i Cuba hvert femte år, og det har de haft siden 1974.

- Der er alle mulige forskellige demokratier i verden. Derfor kan man ikke bare måle Cuba på, om de har et demokrati som i Danmark.

- På nogle måder er det meget stærkere og mere ægte end det danske. På andre måder kan man sætte spørgsmålstegn ved det. Intet i verden er perfekt. Men at kalde det et diktatur er enten uvidenhed eller ondsindethed, siger Sven-Erik Simonsen.

Fidel Castro overdrog magten til sin lillebror, Raul, i 2006 på grund af helbredsproblemer og trådte endeligt tilbage i 2008.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kongehuseksperter er ikke i tvivl:...
bt.dk
Verdensmester om doping-mistænkt...
bt.dk
Han kom alene tilbage fra...
bt.dk
Dronningen rejser væk på ferie
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx