Af Ritzau - 07/10-16 15:53; Opdateret: 07/10-16 17:40

Præsident Santos dedikerer fredspris til Colombias ofrePræsident Santos dedikerer fredspris til Colombias ofre

Colombias præsident opfordrer sine medborgere til ikke at opgive freden med oprørsbevægelsen Farc.

storybild

Colombias præsident, Juan Manuel Santos, ankommer til en pressekonference fredag sammen med sin hustru, Maria Clemencia Rodriguez, efter nyheden om, at han er dette års modtager af Nobels fredspris. (Billede: Reuters/John Vizcaino)

Colombias præsident, Juan Manuel Santos, dedikerer årets Nobels fredspris til ofrene for den langvarige borgerkrig i Colombia, siger han i en tv-transmitteret tale.

- Jeg er uendeligt og af hele mit hjerte taknemmelig for denne ære, siger Santos.

- Jeg modtager den ikke i mit eget navn, men i alle colombianeres navn - særligt de millioner af ofre for denne konflikt, som vi har lidt under i mere end 50 år.

Konflikten har kostet mindst 260.000 mennesker livet. 45.000 er savnet og knap syv millioner er tvunget fra deres hjem.

Det er kun fem dage siden, at de colombianske vælgere ved en folkeafstemning afviste den fredsaftale, som Colombias regering har forhandlet på plads med oprørsgruppen Farc gennem de seneste fire år.

I sin tale opfordrer Santos colombianerne til ikke at opgive freden.

- Vi må forsone os med hinanden og samles for at fuldende denne proces, og vi skal begynde at bygge en stabil og varig fred, siger præsidenten.

I en meddelelse på Twitter lykønsker lederen af Farc, Rodrigo Londono, præsidenten med fredsprisen.

- Jeg lykønsker præsident Juan Manuel Santos, Cuba og Norge, som støttede processen, samt Venezuela og Chile, der hjalp den, skriver Londono, der også går under navnet Timoleon "Timochenko" Jimenez.

- Uden dem ville fred være umulig.

Flere internationale iagttagere har bidt mærke i, at fredsprisen kun går til den ene part i fredsaftalen.

Men "Timochenko" skriver, at den eneste pris, Farc er interesseret i, er fred.

- Den eneste pris, vi stræber efter, er social retfærdighed for Colombia, uden paramilitære grupper, uden gengældelse eller løgne. Fred i gaderne, skriver han.

Lykønskningerne strømmer ind fra store dele af verden, også fra Danmark, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) roser præsident Santos for at vælge "forhandlingens og fredens vej i en uhyre kompliceret og langvarig konflikt".

- Det er mit ønske, at parterne kan blive enige om at fortsætte den konstruktive dialog og sikre varig fred og retfærdighed for hele den colombianske befolkning, udtaler Løkke.

/ritzau/AFP

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx