Af Ritzau - 06/10-14 18:34

Norge gør klar til at tage imod ebola-smittet kvindeNorge gør klar til at tage imod ebola-smittet kvinde

Norske eksperter har allerede øvet sig i, hvordan de skal modtage en ebolasmittet. Nu bliver øvelse til alvor.

storybild

I Norge er man klar til at agere, når den ebola-smittede kvinde ankommer. Her har man gennemgået øvelser, der skal sikre den bedst mulige håndtering af sagen. På billedet ses lignende en øvelsesaktion fra Italien. (Billede: Polfoto)

En norsk kvinde, som er blevet smittet med ebola i Sierra-Leone, vil blive modtaget af et beredt hold af eksperter, når hun lander i Oslo i nat eller tirsdag morgen.

Norsk kvinde smittet med ebola
Norsk kvinde smittet med ebola

Det fortæller Ørjan Olsvik, som er professor i spredningen af smitsomme sygdomme ved Universitetet i Tromsø (UiT).

- Det, som nu skal gøres, har vi øvet os på. De øvelser, vi kører, er designet til netop hjemkomst af smittede, siger han til den norske avis Nordlys.

Han fortæller, at kvinden - en norsk læge, som arbejdede for Læger uden Grænser i Sierra Leone, da hun blev smittet - fragtes til Norge i fly.

Når hun lander i den militære del af Gardermoen-lufthavnen i Oslo, som hedder står der en specialdesignet smitteambulance klar til at tage imod hende.

To personer kureret for ebola i Europa
To personer kureret for ebola i Europa

Derefter fragtes hun til isolationsafdelingen på Ullevål Universitetssygehus, hvor hun vil få behandling. Problemet er blot, at der endnu ikke findes en godkendt og testet vaccine.

- Som udgangspunkt er der ingen standardbehandling. Der findes dog medikamenter, og et af dem er prøvet i USA, men kun i små mængder.

- Derudover findes der anti-stoffer, som man kan få fat i, men der er ikke testet så meget. Vi arbejder intenst med at skaffe medikamenter, siger Olsvik til Nordlys.

Professoren mener ikke, at nordmændene skal frygte at blive smittet, når kvinden kommer hjem.

DR-ansat udløste dansk ebola-alarm
DR-ansat udløste dansk ebola-alarm

- For det første er sygdommen i en fase, som ikke er særlig smitsom. For det andet bliver der taget forholdsregler under transporten fra Gardermoen og videre til sygehuset, siger han.

- Flyet lander på vores landingsbane. Så kører det til en parkeringsplads, som ikke er tilknyttet nogen terminal eller andre bygninger. Der vil patienten blive hentet og kørt væk i ambulance, siger Lasse André Vangstein, som er pressemedarbejder ved lufthavnen i Oslo.

LÆS OGSÅ: Første tilfælde af ebola opdaget i USA

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Denne pølsevogn skal lukke, fordi den...
bt.dk
Skud affyret i boligområde
bt.dk
Prisvindende forfatterlegende er død
bt.dk
Skuespiller delte billede efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx