Af Ritzau - 07/05-16 18:32

Dømte journalister beder Merkel lægge pres på TyrkietDømte journalister beder Merkel lægge pres på Tyrkiet

Tysklands regering hæver ikke stemmen over for Tyrkiet, når frihedsværdier er truet, siger dømt journalist.

storybild

Redaktør Can Dündar (t.h.) og Erdem Gül (nr. to fra venstre) efter fredagens dom, hvor de blev idømt henholdsvis fem år og ti måneders fængsel og fem års fængsel. (Billede: Reuters/Osman Orsal)

Den tyske regering skal gøre mere for at hjælpe med at sikre pressefriheden i Tyrkiet, lyder en opfordring fra en af de to tyrkiske mediefolk, der fredag blev idømt fængsel for at have afsløret statshemmeligheder.

- På nuværende tidspunkt oplever vi en omfattende ødelæggelse af europæiske rettigheder, siger Erdem Gül i et interview med den tyske avis Die Welt.

Han mener, at den tyske regering er langt mere tilbageholdende i sine reaktioner end eksempelvis den amerikanske regering.

- På den ene side arbejder den tyske regering tæt sammen med Tyrkiet, særligt i flygtningespørgsmålet. På den anden side hæver den knap nok stemmen, når europæiske værdier som den frie meningsdannelse og pressefrihed er truet, siger den dømte journalist.

Gül, der er Ankara-korrespondent for avisen Cumhüriyet, blev idømt fem års fængsel, mens avisens redaktør, Can Dündar, fik en dom på fem år og ti måneders fængsel.

Gül siger til Die Welt, at de begge er blevet "dømt for journalistik".

Deres afsløringer handlede om, at den tyrkiske efterretningstjeneste angiveligt hjalp med at sende våben til oprørsgrupper i nabolandet Syrien i 2014.

Umiddelbart inden dommen faldt i Istanbul fredag, forsøgte en bevæbnet mand at gennemføre et attentat mod Can Dündar.

Den bevæbnede mand skød tre gange, har øjenvidner oplyst. Dündar blev ikke ramt og slap uskadt fra skyderiet, men en anden journalist, der var på stedet for at dække retssagen, meldes såret.

Lørdag anholdt tyrkisk politi yderligere to personer, som mistænkes for at have været involveret i attentatforsøget mod Can Dündar.

Den 40-årige mand, der blev anholdt uden for retsbygningen i Istanbul fredag, har oplyst til politiet, at han handlede på egen hånd, rapporterer tv-stationen CNN Türk.

/ritzau/dpa

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Kæmper for sit liv: Hele Frankrig...
bt.dk
Hans-Henrik er rasende: Hønsene...
bt.dk
Kendis skal betale 170.000 kr. i Se...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx