25/08-17 08:39; Opdateret: 25/08-17 09:40

Samsung-arving idømmes fem år fængsel for bestikkelseSamsung-arving idømmes fem år fængsel for bestikkelse

Samsung-leder er idømt fem års fængsel i sag om korruption, der involverer den tidligere præsident.

storybild

En sydkoreansk domstol siger i en dom fredag i en korruptionssag mod lederen af Samsung Gruppen, Jay Y. Lee, at han har betalt bestikkelse i forventning om at få politiske tjenester af den tidligere præsident Park Geun-hye. Scanpix/Chung Sung-jun

Seoul. Lederen af Samsung Gruppen, Jay Y. Lee, har betalt bestikkelse i forventning om at få politiske tjenester af den tidligere præsident Park Geun-hye.

Det fastslår en domstol i Seoul, der har idømt Jay Y. Lee fem års fængsel for korruption.

Sagen ved domstolen i hovedstaden Seoul mod den 49-årige Lee har rystet Sydkorea og rejst mange spørgsmål om kulturen i landets erhvervsliv.

Sydkoreas forhenværende præsident Park Geun-hye, der blev tvunget til at gå af i marts efter en række tumultagtige skandaler, bliver retsforfulgt i en separat retssag. Hendes ven Choi Soon-sil er også anklaget i sagen.

Lee nægter sig skyldig i de anklager, som er blevet rettet mod ham.

Han er også fundet skyldig i underslæb og i at have skjult aktiver i skattely og tilbageholdt oplysninger fra myndighederne.

Anklagemyndigheden havde krævet ham fængslet i 12 år.

Forsvarerne for Jay Y. Lee siger, at de vil anke dommen, og at de venter at få den ændret.

- Vi er overbeviste om, at vi vil få dommen ændret, siger forsvarsadvokaten Song Wu-cheol.

Det er første gang, at en så fremtrædende erhvervsleder er blevet dømt for bestikkelse i Sydkorea. Det opfattes af mange som en epokegørende ny udvikling i landet.

Hvis også den forhenværende præsident bliver kendt skyldig, kan hun potentielt stå over for en dom på ti år i fængsel.

Park blev Sydkoreas første demokratisk valgte leder, som blev afsat fra sit embede uden valg.

Ifølge dommen bestak Samsung-lederen Park Geun-hye og hendes nære veninde Choi Soon-sil i håb om at få regeringens støtte til en fusion, som skulle give Lee øget kontrol over Samsungimperiet og dets flagskib Samsung Electronics i en kritisk periode.

Lee tilhører Sydkoreas rigeste familie. Han skal have givet 38 millioner dollar (omkring 240 millioner kroner) i bestikkelse til enheder, som var ejet af Parks veninde.

Park har konsekvent nægtet, at hun har gjort noget forkert.

Park Geun-hye blev 10. marts endegyldigt fyret fra sit embede af landets forfatningsdomstol. 20 dage senere, 30. marts, blev hun anholdt.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx