Af Simon Boas - 06/07-17 21:31

Gådefuldt foto bringer næring til 80 år gammelt flymysterium: Hvad skete der med Amelia?Gådefuldt foto bringer næring til 80 år gammelt flymysterium: Hvad skete der med Amelia?

Et for nyligt opdaget foto kaster måske lys over, hvad der skete med den kvindelige amerikanske pilot Amelia Earhart, der forsvandt tilbage i 1937.

storybild

Mysteriet om den forsvundne pilot Amelia Earhart har fået ny næring, efter et hidtil ukendt foto er dukket op. (Billede: Albert Bresnik)

På trods af både voldsomt uvejr og defekt udstyr lykkedes det i 1932 Amelia Earhart at flyve alene over Atlanten som den første kvinde nogensinde. Fem år senere, i 1937, ville hun udvide sit rekord-cv, da hun som den første kvinde ville flyve jorden rundt.

Men turen gik langt fra som ventet. Amelia Earhart og hendes navigatør Fred Noonan forsvandt pludseligt over Stillehavet, og siden har den 36-årige pilots skæbne været et mysterium, som har givet næring til adskillige konspirationsteorier.

Nu mener efterforskere imidlertid, at et hidtil ukendt foto bakker op om en gammel teori, der går på, at Amelia Earhart og Fred Noonan, blev taget til fange af det japanske militær. Fotoet, der har ligget gemt i det amerikanske rigsarkiv, er taget fra en havn på Marshalløerne angiveligt af en amerikansk spion, som berettede om den japanske aktivitet i Stillehavet.

Det skriver flere internationale medier, heriblandt Washington Post, CNN og NBC News.

Ved første øjekast er der ikke umiddelbart noget, der tyder på, at det skulle kunne opklare en af den moderne tids allerstørste mysterier, men skal man tro efterforskere og eksperter, så kan man ane Amelia Earhart på det sort-hvide foto.

Det skulle nemlig angiveligt være hende, der sidder med ryggen til blandt en gruppe af personer, der står op, mens hendes navigatør, Fred Noonan, står få meter til venstre for hende.

Eksperterne har ved hjælp af ansigtsgenkendelse kunnet sammenligne Freed Noonans næse, tænder og hårgrænse med manden på billedet, ligesom de har brugt målingerne af Amelia Earharts torso til at sammenligne hende med den kvinde, der sidder på billedet.

»Hårgrænsen er det mest markante kendetegn. Det er en meget skarp og vigende hårgrænse, og næsen er meget fremtrædende,« siger Ken Gibson, ekspert i ansigtsgenkendelse, til NBC News om manden til venstre på billedet, inden han tilføjer:

»Det er meget overbevisende dokumentation for, at dette sandsynligvis er Noonan,« lyder det videre.

Ifølge den tidligere FBI-agent Shawn Henry, der de seneste to år har arbejdet med mysteriet om Amelia Earhart, så er der heller ikke nogen tvivl om, at kvinden på billedet er den forsvundne pilot. Han fortæller til Washington Post, at man har fået analyseret billedet af to forskellige eksperter for at sikre sig, at der ikke er blevet manipuleret med det.

Hertil tilføjer han, at kvinden på billedet er iklædt bukser, akkurat som Amelia Earhart også yndede at gå med.

»Jeg ser hende sidde på kajen og tænker, 'det er hende',« siger han til Washington Post.

Det vides ikke, hvornår billedet er blevet taget, men i årene efter Amelia Earhart forsvandt, skulle flere personer angiveligt have set Amelia Earhart og Fred Noonan lande på Marshalløerne. Shawn Henry har interviewet de personer og efterkommere af de personer.

Alligevel er det først nu, at han er rigtig overbevist om, at Amelia Earhart har været på øen.

»Det er lidt suspekt, indtil du har et billede, der bekræfter, hun var der. For mig er det bare et tydeligt bevis, der dræber al tvivl.«

Det er imidlertid ikke alle eksperter, der er overbeviste om, at Amelia Earhart og Fred Noonan landede på Marshalløerne. Flere af dem påpeger over for CNN, at det formentlig bare er endnu en teori i rækken af teorier, der fortsat er udokumenteret, og hævder, at de to formentlig styrtede ned i Stillehavet et sted, hvilket er årsagen til, at man aldrig har fundet deres jordiske rester.

De japanske myndigheder har desuden afvist over for NBC News, at de nogensinde skulle have haft Amelia Earhart og Fred Noonan i deres varetægt.

Kilder: CNN, Washington Post, CBS News og Historienet.dk

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forskere bag kæmpe studie: Det her er...
bt.dk
'Skyldige' Ramos om Salah-skade:...
bt.dk
Tårer i øjnene: Mary fik kronprins...
bt.dk
Reaktionerne strømmer ind: Danskerne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx