Af Ritzau - 26/10-16 20:43

Ny forskning frikender historisk hiv-skurkNy forskning frikender historisk hiv-skurk

Gaëtan Dugas var længe beskyldt for at bringe hiv til Vesten, men ny forskning har endeligt modbevist myten.

storybild

Gaëtan Dugas har længe været beskyldt for, at være den mand, der bragte hiv til New York og USA. Et nyt studie har endeligt frikendt ham for de grundløse anklager. Arkivfoto (Billede: Free/Genrebillede)

En smuk, promiskuøs steward ved navn Gaëtan Dugas blev i 1980'erne udpeget som den person, der bar skylden for at have bragt hiv-virusset til USA og Vesten.

Beskyldningerne har lige siden klæbet til Gaëtan Dugas, der døde af aids i 1984.

Ny forskning har imidlertid endegyldigt ifølge den britiske avis The Guardian begravet myten om, at han begyndte den epidemi, der har kostet mere end 600.000 mennesker livet i USA, siden den blev opdaget i 1981.

En dokumentar udpegede i slutningen af 1980'erne Gaëtan Dugas som den såkaldte "Patient Zero" - den første smittebærer, der skulle have bragt virusset fra Haiti til USA.

Han var ung, homoseksuel og havde efter eget udsagn haft over 2500 seksuelle partnere i hele Nordamerika, som han rejste tyndt qua sit arbejde som steward for Air Canada.

Mens tesen om, at Gaëtan Dugas skulle være den første patient, er blevet udfordret flere gange, har beskyldningerne klistret til hans navn. Men nu skulle tesen være endeligt modbevist.

- Vores studie giver yderligere bevis for, at patient nummer 57 (Gaëtan Dugas, red.) ikke var den første patient i den nordamerikanske epidemi.

- På mange måder har historiske beviser længe peget mod det fejlagtige i konklusionen. Dette individ var blot en af tusinder, der blev smittet med hiv, inden sygdommen blev opdaget, siger Richard McKay, en af forskerne bag studiet, til The Guardian.

Studiet er udført ved, at forskerne har kunnet skille hiv-virussets rna ad og således kunne afdække dets historiske udvikling.

Rna har samme funktion i et virus, som dna for eksempel har i et menneske.

Arbejdet viser, at hiv kom til New York i 1971 efter at være spredt fra Afrika til Haiti omkring 1967.

- Ingen enkeltpersoner bærer skylden for at sprede et virus, som ingen vidste eksisterede.

- Hvordan virusset blev spredt fra Caribien til USA, er et åbent spørgsmål, siger Michael Worobey, der ligeledes står bag studiet, til The Guardian.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx