Af - 24/09-16 18:56

Medie: Historie om kvinde solgt som sexslave af IS er falskMedie: Historie om kvinde solgt som sexslave af IS er falsk

Billedet af en ung kvinde, der bliver fremstillet som sexslave hos Islamisk Stat, er gået verden rundt. Men historien er angiveligt falsk.

storybild

Her ses blilledet af den unge kvinde, der har spredt sig på de sociale medier. Kvinden er af flere medier - herunder også metroxpress - blevet fremstillet som sexslave under tilfangetagelse af Islamisk Stat. Men denne oplsyning er usand, skriver det norske nyhedsmedie Nettavisen. (Billede: Twitter)

Flere udenlandske og danske medier - herunder også metroxpress - har i det forgangne døgn bragt en historie om et billede, der skulle forestille en ung irakisk kvinde, der bliver solgt som sexslave af terrororganisationen Islamisk Stat.

Rystende foto: Her sælger IS en kvinde som sexslave
Rystende foto: Her sælger IS en kvinde som sexslave

Ifølge det norske nyhedsmedie Nettavisen er historien dog sandsynligvis falsk.

Nettavisen, der selv har bragt historien, skriver, at de efterfølgende er blevet gjort opmærksom på, at billedet ikke stammer fra en auktion, hvor kvinder bliver solgt, men fra et teaterstykke, som i april sidste år blev opsat af nogle flygtninge i en flygtningelejr i Kurdistan.

Ung amerikaner holdt som sexslave af IS-leder inden hun blev dræbt
Ung amerikaner holdt som sexslave af IS-leder inden hun blev dræbt

Nettavisen har ligesom metroxpress citeret den britiske tabloid-avis The Sun, der oprindeligt var det første medie til at bringe historien.

Af artiklen i The Sun fremgik det, at billedet stammede fra en irakisk soldat, som havde fundet billedet på en dræbt IS-krigers mobiltelefon.

Kilden til denne oplysning var en unavngiven talsperson fra en irakisk stats-støttet milits ved navn Iraqi Popular Mobilisationg Units, som kæmper mod Islamisk Stat.

Islamisk Stat sælger sexslaver på sociale medier: Køb 12-årig jomfru
Islamisk Stat sælger sexslaver på sociale medier: Køb 12-årig jomfru

Talspersonen siger til The Sun, at billedet efter deres vurdering viser en ung irakisk yazidi-kvinde (Yazidier er en etnisk minoritetsgruppe i regionen, red.) , der bliver holdt som sexslave af den berygtede terrororganisation. Men ifølge Nettavisen oplyninger er dette altså faktuelt forkert.

Teaterstykket, som billedet i virkeligheden angiveligt stammer fra, handler ifølge Nettavisen om en 17-årig pige, der begår selvmord efter at være blevet taget som gidsel.

Nettavisen henviser til en hjemmeside på arabisk, hvor det stærkt omtalte billede af den unge kvinde figurerer. Her kan man tydeligt se, at der er tale om det eksakt samme billede, som er blevet spredt på de sociale medier, og som flere medier - herunder britiske The Sun, norske Nettavisen og danske BT og Metroxpress har bragt i en helt forkert sammenhæng.

Danmark står i spidsen for at bremse pengestrøm til IS
Danmark står i spidsen for at bremse pengestrøm til IS

Historier om unge tilfangetagne kvinder, der bliver solgt som sexslaver af Islamisk Stat, er dog ellers ikke en enlig svale.

Nyhedsbeaureaet AP kunne såldes i juli fortælle, at der befinder sig omkring 3.000 kvinder og børn i Islamisk Stats varetægt i Irak, hvor de bliver voldtaget og mishandlet. De yngste piger der bliver voldtaget er blot 13 år gamle.

Nogle af de tilfangetagne kvinder bliver desuden solgt som sexslaver på sociale medier som WhatsApp og Telegram.

Oplysningerne om at Islamiske Stat sælger kvinder som sexslaver også blevet dokumenteret af adskillige toneangivende menneskerettighedsorganisationer.

LÆS OGSÅ: Dansk irakkriger lægger sag an mod politiet

LÆS OGSÅ: 12 dræbt ved angreb på politi og civile i Irak

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx