Af DANIEL SEISTRUP - 11/05-17 10:18

Har du lagt mærke til den hvide streng i dine æg? Derfor skal du holde øje med denHar du lagt mærke til den hvide streng i dine æg? Derfor skal du holde øje med den

Har du nogensinde undret dig over, hvad den lille hvide streng i et udslået æg er?

Bildstrecke im Grossformat »

Har du nogensinde undret dig over, hvad den lille hvide streng i et udslået æg er?

Når man slår det rå æg ud af skallen, så følger der nemlig med blommen og æggehviden en lille hvid streng med. Strengen hænger fast til blommen, og det er der faktisk god grund til.

Nogle kunne måske tro, at den hvide streng er en begyndelse på et kyllingefoster eller en navlestreng, men det er ikke tilfældet.

Strengens formål i ægget er i stedet at holde blommen på plads i ægget. Og den har også et navn, den hedder chalaza.

Spejlægget får baghjul: Ny madtrend spreder sig på sociale medier
Spejlægget får baghjul: Ny madtrend spreder sig på sociale medier

»Strengen i ægget er faktisk en proteinstreng, som er en del af den membran, som holder blommen fast i midten af ægget. Den findes i alle hønseæg og er helt ufarlig,« siger Marianne Hammershøj, Aarhus Universitet, seniorforsker med æg som speciale.

Marianne Hammershøj siger, at chalazaen er helt essentiel for at et kyllingefoster skal kunne overleve.

Strengen fungerer altså som æggeblommens anker. Den holder blommen fast midt i ægget som en form for spiral fra top og bund.

Og da chalazaen er helt ufarlig, kan man nemt tilberede og spise den sammen med resten af ægget. Faktisk er en tydelig chalaza et godt tegn for ægget. Jo tydeligere den lille streng er, jo friskere er ægget nemlig. Hvis et æg derimod slet ikke har en chalaza, så kan det betyde, at ægget er for gammelt.

Andre metoder på, hvordan du kan teste, om dit æg er for gammel, er, at du kan ryste ægget. Hvis du ingenting kan høre, så er ægget friskt. Men hvis du kan høre skvulpelyde, så kan ægget være for gammelt. Du kan også blot lugte til ægget. Hvis det lugter skidt, skal det smides ud.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt dansk medie lukker og slukker
bt.dk
Se tidslinjen: 14 danskere, der...
bt.dk
Verdensstjerne med ultimativ hyldest...
bt.dk
Venstre maler partiet grønt: 'Det er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx