26/10-15 09:49

Ai Weiwei åbner for Lego-donationer til nyt protest-værkAi Weiwei åbner for Lego-donationer til nyt protest-værk

Ai Weiwei er så utilfreds med afvisning fra Lego, at han åbner indsamling af Lego-klodser til nyt værk.

storybild

Den kinesiske kunstner og systemkritiker Ai Weiwei vil lave kunst af Lego. (Billede: Polfoto)

Den kinesiske kunstner og systemkritiker Ai Weiwei lader sig ikke stoppe af et nej fra den danske legetøjsgigant Lego, som ikke ville sælge en stor mængde klodser til Ai Weiwei i forbindelse med et kunstprojekt.

Af Ai Weiweis profil på Instagram fremgår det, at Legos afvisning af kunstneren er afsæt til et nyt projekt, hvor han vil modtage donationer af Lego-klodser i forskellige byer.

- Ai Weiwei har nu besluttet at lave et nyt værk for at forsvare ytringsfriheden og politisk kunst.

Lego stormer ind på global brand-hitliste
Lego stormer ind på global brand-hitliste

- Ai Weiwei Studio vil annoncere projektbeskrivelse og Lego-indsamlingssteder i forskellige byer, skriver han mandag på Instagram.

Her har han også postet et billede af Lego-klodser i en toiletkumme med billedteksten "Everything is awesome", som er en henvisning til titelsangen i Lego Filmen, som på dansk har titlen "Alt er super duper".

Lego har mødt kritik fra mange brugere på de sociale medier, efter at legetøjsgiganten har afvist Ai Weiweis ønske om at købe et stort parti klodser. Lego vil af princip ikke gå ind i politiske projekter.

- Vi siger ikke til kunstnere, at de ikke må anvende Lego-klodser. Vi støtter det bare ikke aktivt ved for eksempel at donere klodser, sagde Legos pressechef, Roar Rude Trangbæk, i weekenden til Ritzau.

Efter at sagen kom frem lørdag i den britiske avis The Guardian har mange brugere af sociale medier tilbudt den kinesiske kunstner deres Lego-klodser og har efterlyst et sted at aflevere dem.

Salgssucces truer med at påvirke Legos julesalg
Salgssucces truer med at påvirke Legos julesalg

Klodserne skulle bruges til en udstilling senere på året på det australske museum National Gallery of Victoria.

Ai Weiwei har med direkte kritik og et stort internationalt netværk længe været en torn i øjet på Kinas politiske ledelse. I 2011 blev han anholdt og fængslet i 81 dage, hvilket blev efterfulgt af husarrest, og hans pas blev taget fra ham.

En leder i den kinesiske udgave af Global Times, som er tilknyttet det kommunistiske partis avis The Daily, har rost Lego for "at nægte at være impliceret i en politisk erklæring" og for at være motivere af "god forretning".

LÆS OGSÅ: Fantastisk halvår for Lego: Omsætningen steg 18 procent

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Borgere vågnede til mærkværdigt syn:...
bt.dk
Gemmer der sig en formue på loftet?...
bt.dk
Hjemmehjælper anholdt
bt.dk
Russisk curlingspiller mister OL-bronze
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx