Af Lars Dinesen - 21/07-17 16:52

Indsatte i amerikansk fængsel får vildt valg: Bliv steriliseret og kom tidligere udIndsatte i amerikansk fængsel får vildt valg: Bliv steriliseret og kom tidligere ud

Indsatte i White County i staten Tennessee i det sydlige USA kan få barberet 30 dage af deres fængselsdom, hvis de takker ja til at få foretaget et indgreb, der skal forhindre dem i at sætte børn i verden.

storybild

Modelfoto

Det skriver CNN.

To kappede sædledere kan veksles til 30 dage mindre i skyggen for mændene i sydstaten Tennessee. For kvinderne er tilvalget muligt at fortryde, nemlig en såkaldt p-stav indopereret i armen, der igennem tre år vil udskille hormoner, der forhindrer dem i at blive gravide. For mændene er der tale om en vasektomi, hvor man ikke er sikker på, at mandens sædceller igen kan svømme frit.

Det nye tiltag er frivilligt for de indsatte og blev endeligt underskrevet den 15. maj af dommeren Sam Benningfield. Det er gratis for de kriminelle at få kappet strengene eller få en stav i armen.

»Jeg håber at det kan opfordre dem til at tage personligt ansvar og give dem en chance, når de engang kommer ud, så er det ikke bebyrdet med børn,« forklarer dommeren over CNN-samarbejdspartneren WTVF og forsætter:

»Det giver dem en chance for at komme på fode og opnå noget på egen hånd.«

Siden sterilisationsprogrammets begyndelse har 32 kvinder og 38 mænd valgt at få forkortet deres dom.

»Jeg er klar over, at det ikke bliver en overvældende succes, men hvis det hjælpe to eller tre folk, så er det måske to eller tre børn, der ikke skal fødes under påvirkning af narkotika. Jeg ser det som en win-win-situation,« lyder det fra Sam Pennington overfor den amerikanske nyhedsstation.

Mødt med kritik

Det drastiske valg er dog ikke blevet modtaget med jubel overalt i staten. Både anklagemyndigeden og den amerikanske borgerrettighedsorganisation ACLU mener ikke, at det er noget som domstolene skal blande sig i. Det er hverken etisk forsvarligt eller lovligt, lyder kritikken.

»Det er beslutninger af personlig karakter, og jeg synes ikke, at det er noget, som domstolene hverken skal tilskynde eller give lov til,« siger den offentlige anklager Bryant Dunaway, der har instrueret sine medarbejdere i ikke at deltage i programmet.

»At tilbyde et såkaldt 'valg' imellem tid i skyggen og tvungen prævention eller sterilisation er forfatningsstridigt,« lyder der fra Tennessees direktør for ACLU Hedy Weinberg i en pressemeddelse.

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Verdensstjerne i nødråb for dansk...
bt.dk
Danske sygehuse slår fast: Det gode...
bt.dk
Udenrigsministeriet advarer danskere...
bt.dk
Bilist kørte over for rødt: Mor med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx