Af Ritzau - 03/12-15 11:22

Vestager kaster sit kritiske blik på amerikansk gigantVestager kaster sit kritiske blik på amerikansk gigant

EU-Kommissionen er ifølge flere medier klar til at gå i kødet på McDonalds skatteforhold.

storybild

(Billede: Polfoto)

Endnu en amerikanske erhvervskæmpe står foran at blive undersøgt af EU-Kommissionen og dens danske kommissær Margrethe Vestager. Det skriver blandt andre Politico og Financial Times.

Denne gang er det en af verdens bedst kendte selskaber restaurantkæden McDonalds, der kommer under kommissionens lup.

Kommissionen gør klar til en større undersøgelse af McDonalds skatteforhold. Det gælder ikke mindst den skatteaftale, som selskabet i 2008 lavede med Luxembourg.

Luxembourg afviser pure Vestager i skattesag om millioner
Luxembourg afviser pure Vestager i skattesag om millioner

Vestager giver Fiat og Starbucks millionrap over fingrene
Vestager giver Fiat og Starbucks millionrap over fingrene

Ifølge mediet Politico har kommissionen haft øjnene rettet mod burgerkæden siden sidste år, hvor en stribe fagforeninger og ansatte gennemførte højlydte protester mod selskabet.

Fagforeningerne beskyldte i samme ombæring McDonalds for at have unddraget sig mere end en milliard euro i skat i perioden fra 2009 til 2013.

- Vi er ikke blevet officielt underrettet af EU om en undersøgelsen, men skulle en sådan bliver igangsat, er vi sikre på, at det vil blive løst til alles tilfredshed, skriver McDonalds i en kommentar.

McDonalds selv fortæller, at selskabet har betalt mere end 2,1 milliarder euro i skat fra 2010 til 2014, en skatteprocent på over 25 procent.

Restaurantkæden, der bliver drevet via en franchisemodel og omsatte i 2014 for 27,4 mia. dollar, har over 36.000 restauranter og beskæftiger 420.000 mennesker.

To hold klager til Vestager over ulige vilkår i Formel 1
To hold klager til Vestager over ulige vilkår i Formel 1

Nu møder Løkke EU-toppen i Bruxelles om flygtningekrise
Nu møder Løkke EU-toppen i Bruxelles om flygtningekrise

EU-Kommissionen med Margrethe Vestager i spidsen har i de seneste år kørt en aggressiv linje over for store, internationale selskaber. Blandt andre Starbucks, Amazon og Apple har været i søgelyset for deres skatteaftaler.

Den hårdere linje har også ført til skærpet fokus på de favorable skatteregler lande som Irland og Luxembourg har indført for at tiltrække store, internationale virksomheder.

Margrethe Vestager har været konkurrencekommissær i EU siden 2014.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx