Af Mads Brandsen - 04/09-17 15:23

Kørelærer: Alle der tager kørekort burde kende det her trickKørelærer: Alle der tager kørekort burde kende det her trick

Det kan kun gå galt, hvis man som cyklist kommer kørende med 20 km/t og ser en bildør blive åbnet få meter forude.

storybild

I bedste fald kan man nøjes med en masse hudafskrabninger og blå mærker, men det kan også ende med brækkede arme og ben – eller sågar døden.

Det har man taget bestik af i Holland, hvor der i hovedstaden Amsterdam er endnu flere cyklister end i København. Derfor lærer mange kommende bilister at åbne døren på en lidt akavet måde – nemlig med højre hånd i stedet for den mere oplagte venstre.

Det tvinger bilisterne til at kigge ud på vejbanen, og det er heller ikke til at undgå at kigge i spejlet inden døren åbnes. Alt sammen gør det, at man som bilist lettere får øje på cyklister på cykelstien eller kørebanen, der er på vej op på siden af bilen.

Flere kørelærere underviser i det særlige hollandske dørgreb, der dog ikke er obligatorisk i køreprøven.

Herhjemme synes formanden for Dansk Kørelærer Union, René Amt, at det er en god idé at åbne døren med højre.

- Jeg ved, at der er flere kørelærere, der har opfordret deres elever til at gøre som i Holland. Idéen er da også ganske udmærket, og jeg ser da gerne, at vi tager det med i næste opdatering af undervisningsplanen som det, vi kalder kendskabsstof, siger René Amt til BT.

Som det er nu, står der i undervisningsplanen, at man skal åbne døren på en sådan måde, at man er opmærksom på eventuelle forbipasserede cyklister. Og det er det vigtigste, mener kørelærerformanden.

- Jeg har selv åbnet døren med venstre hånd hele mit liv, og det er da gået fint, siger René Amt, der har været bilist i knap 40 år.

Der er dog ifølge René Amt ingen grund til at skrue bissen på over for køreskoleeleverne.

- Det vil være at gå for vidt at gøre det til et krav i undervisningen, at eleverne lærer at åbne døren med højre hånd. Skulle vi det, ville det i hvert fald kræve nogle valide data, der dokumenterer, at det redder menneskeliv. Dem har jeg ikke set, siger René Amt.

Det er uvist, hvor mange cyklister der årligt bliver 'døret' herhjemme, men i Storbritannien var pludseligt åbnede bildøre skyld i, at 474 cyklister forulykkede i 2015.

Se her hvordan hollændernes døråbning kan gøre en forskel:

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forskere gør vildt fund ved lille ø:...
bt.dk
Efter FCK-protester: Nu bliver...
bt.dk
Afslører nye detaljer: Sådan mødte...
bt.dk
Nærmest alle bloggere reklamerer lige...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx