Af Ritzau - 13/05-16 20:41

Første spadestik til missilskjold i Polen er tagetFørste spadestik til missilskjold i Polen er taget

Arbejdet med at bygge en base til Natos missilskjold er gået i gang i Polen og hyldes af præsidenten.

storybild

Polens præsident, Andrzej Duda, har været i den nordlige del af Polen for at overvære det første spadestik til en ny base, der skal bruges til Natos missilskjold. Her ses han ved en tidligere lejlighed sammen med Jens Stoltenberg, Natos generalsekretær. Det er Duda, der taler (arkivfoto). (Billede: Reuters/Francois Lenoir)

Går alt efter planen, er der i 2018 en ny base i det nordlige Polen i forbindelse med Natos missilskjold.

Arbejdet med at bygge basen er gået i gang fredag, og Polens præsident, Andrzej Duda, var til stede for at markere dagen.

Han hyldede projektet som en vigtig del af Polens nationale sikkerhed.

- Siden vi sluttede os til alliancen, har vi ventet på, at Nato kommer til Polen, sagde Duda ved basen, der ligger i Redzikowo ikke langt fra den russiske enklave Kaliningrad.

Polen har jævnligt efterlyst mere håndfaste garantier for Natos forpligtelser over for de østeuropæiske lande, der tidligere var en del af den gamle kommunistiske østblok.

USA siger dog, at missilskjoldet, som USA har skubbet på for at få op at stå, ikke har noget at gøre med Rusland, men er til at beskytte mod trusler fra urostater som Iran.

Det er imidlertid ikke en opfattelse, som Ruslands præsident, Vladimir Putin, deler. Han har flere gange rettet skarp kritik mod missilskjoldet, som han regner for en oprustning fra Natos side.

Fredag kritiserede Putin igen projektet, efter at en base i Rumænien torsdag blev taget i brug i forbindelse med forsvarssystemet.

Missilskjoldet går ud på, at der skal være et netværk af radaranlæg og varslingssystemer, der kan advare, hvis et missil er på vej mod et Nato-land.

I så fald opsendes der missiler fra baser, som eksempelvis den rumænske, eller måske fra skibe, til at skyde det indkommende missil ned.

Nato har arbejdet på at oprette missilskjoldet i Europa i seks år.

/ritzau/dpa

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Hamilton peger på sine rivaler: Tre...
bt.dk
Detail-gigant kommer til Danmark:...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Rachel med...
bt.dk
11-årige Mikelle forsvandt, da hun...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx