Af Ritzau - 11/04-16 10:06

Verdensbanken finansierer virksomheder i skattelyVerdensbanken finansierer virksomheder i skattely

En ny analyse fra Oxfam afslører, at 51 ud af 68 virksomheder syd for Sahara, der får støtte fra Verdensbanken, bruger skattely.

storybild

Dokumenterne fra lækken stammer advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, der er et af verdens største offshore-advokatfirmaer. (Billede: AP/arkiv)

Størstedelen af de selskaber, som Verdensbanken støtter økonomisk syd for Sahara igennem dens private lånearm IFC, har aktiviteter i skattelylande.

Det afslører en analyse, der offentliggøres i dag, som er udarbejdet af den internationale ngo Oxfam.

Gigantisk læk om skattely ryster de rige og de magtfulde
Gigantisk læk om skattely ryster de rige og de magtfulde

Det skriver Information.

I analysen kommer det frem, at 51 ud af de i alt 68 virksomheder syd for Sahara, som verdensbanken har lånt penge i 2015, gør brug af skattely.

Analysen kan ikke direkte konkludere, at de 51 firmaer spekulerer i skattereglerne i de forskellige lande med det formål at betale mindre i skat i de afrikanske lande. Men Oxfam har undersøgt, hvorvidt det er muligt for dem at gøre det, og her er konklusionen klar.

Skattelæk: El Salvador ransager Mossack Fonseca-kontorer
Skattelæk: El Salvador ransager Mossack Fonseca-kontorer

- Det er primært multinationale selskaber, der har gode muligheder for at spekulere i landenes skatteregler, der får Verdensbankens støtte. En af de indikatorer, vi blandt andet har set på, er, om de her firmaer har en tilstedeværelse i skattelylande, og det har de i vid udstrækning, siger Sara Jespersen, seniorrådgiver for skat og udvikling i IBIS, der er medlem af Oxfam, til Information.

Rapporten viser ligeledes, at virksomhederne har aktiviteter i skattelylande, som ikke umiddelbart har noget med deres kerneforretning at gøre.

Panama-dokumenter skal granskes i skatteudvalg
Panama-dokumenter skal granskes i skatteudvalg

Ifølge Sara Jespersen viser rapporten, som hun har været med til at udarbejde, at Verdensbanken løber en stor risiko for at støtte selskaber, der er engagerede i skatteplanlægning.

- Det gør de, fordi de ikke har en systematisk måde at gå i dialog med de selskaber, de investerer i, når det kommer til deres skattestrategi, siger hun.

Et af de lande, som især stikker ud i rapporten, er Mauritius, hvor flere af de undersøgte selskaber har aktiviteter. Mauritius har længe været kendt for at kunne facilitere skattelykonstruktioner, og landet står på EU’s sortliste over skattely.

Finanstilsynet vil til bunds i Panama-sagen
Finanstilsynet vil til bunds i Panama-sagen

- Det er meget svært at undersøge, hvorvidt selskaberne benytter sig af kompliceret skatteplanlægning for at undgå at betale skat, men Mauritius er et af de lande, som Oxfam mener, at Verdensbanken bør have fokus på.

Hvis det viser sig, at landet optræder som en del af virksomhedskonstruktionen, så skal der ligge nogle ansvarlige principper bag for at sikre sig, at der bliver betalt den rigtige skat, siger Sara Jespersen.

Og netop en bedre politik på skatteområdet er, hvad Oxfam efterlyser i kølvandet på den nye analyse, men også efter #PanamaPapers-lækagen i sidste uge afslørede, hvordan tusindvis af selskaber og privatpersoner benytter sig af kreativ skatteplanlægning i skattelylandet Panama.

Nordea-boss: Vi tager kraftigt afstand fra skattesnyd
Nordea-boss: Vi tager kraftigt afstand fra skattesnyd

- Vi mener, at Verdensbanken bør have en ansvarlig skattepolitik, der gør det klart for de firmaer, de investerer i, hvad de forventer af dem, og hvilke retningslinjer og praksis der er på skatteområdet. Præcis ligesom man har det på det sociale område og miljøområdet, siger hun og fortsætter:

- På skatteområdet bør man gå ind og stille nogle krav til virksomhederne, som går ud over de lovlige krav, der er. Og det er, fordi vi lever i en tid, hvor det, der er juridisk lovligt, ikke nødvendigvis er moralsk forsvarligt eller politisk acceptabelt, siger Sara Jespersen.

Ifølge Oxfam er det særlig vigtigt, at de afrikanske lande syd for Sahara får indtægter igennem skatten.

Skat håber at få adgang til lækkede lister om skattely
Skat håber at få adgang til lækkede lister om skattely

- Landene syd for Sahara er nogle af de lande, der har de største udfordringer, når det kommer til udviklingsmålene. Udviklingsmålene er stærkt underfinansierede, og en af de ting, der er stort fokus på, er, at dette finansieringshul skal lukkes ved, at landene kan opkræve deres egne skatter, siger Sara Jespersen til Information.

- Derfor er det også ekstremt vigtigt, at investeringerne i landene bliver brugt på en måde, så de rent faktisk ender i landenes egne skattekasser.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx