Af Ritzau - 31/01-17 16:13

Farvelminister sætter gang i folkevalgtes debat om EU-exitFarvelminister sætter gang i folkevalgtes debat om EU-exit

Britiske parlamentarikere tager fat på debat om brexit, som premierminister May har lovet snart at igangsætte.

storybild

Den britiske minister for brexit, David Davis, har præsenteret et lovforslag om afskeden med EU. Det er forløberen for premierminister Theresa Mays aktivering af EU-traktatens artikel 50, så Storbritannien kan forlade EU. (Billede: Reuters/Peter Nicholls)

Det britiske parlament har tirsdag taget fat på en afgørende debat om den forestående skilsmisse med EU.

Det sker, efter at David Davis, som er minister for brexit, har præsenteret et lovforslag om afskeden, skriver avisen The Guardian.

Processen i parlamentet danner det lovlige fundament for premierminister Theresa Mays senere aktivering af EU-traktatens artikel 50. Det er den, som omhandler et medlems udtræden af unionen.

Brexit er den populære betegnelse for briternes afsked med EU, som et flertal af de britiske vælgere ved en folkeafstemning 23. juni 2016 stemte for.

Når artikel 50 er aktiveret, er der i udgangspunktet to år til at forhandle om en meget kompleks proces, da Storbritannien igennem årtier har været tæt forbundet til EU.

Perioden på to år kan ifølge traktaten forlænges.

Lovforslaget ventes at passere Underhuset uden større knaster. Men det kan blive forsinket i Overhuset, hvor Mays konservative parti ikke har flertal.

Efter at May tog over fra David Cameron sidste sommer, præsenterede hun en plan for brexit, og i den plan var parlamentet ikke tiltænkt en rolle.

Men klager fra parlamentet og en tur igennem det britiske retsvæsen sikrede, at de folkevalgte fik indflydelse på processen.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

17-årig piges køreprøve ødelagt af...
bt.dk
FCM-boss svarer igen: Brøndby-ejer...
bt.dk
Christian Kjær om det svære farvel...
bt.dk
Far til 14-årige og udviste Yiming:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx