Af Ritzau - 16/12-16 21:33; Opdateret: 16/12-16 22:48

Obama beskylder indirekte Putin for hacking af demokraterObama beskylder indirekte Putin for hacking af demokrater

Hackerangreb mod USA blev styret fra højeste niveau i Rusland - og ikke meget går uden om Putin, siger Obama.

storybild

USA's præsident, Barack Obama, siger, at russisk hackerangreb mod hans parti skete fra den øverste del af det politiske hierarki i Rusland. (Billede: Scanpix/Saul Loeb)

USA's præsident, Barack Obama, beskylder indirekte sin russiske modpart, Vladimir Putin, for at have stået bag et hackerangreb mod Det Demokratiske Parti i USA.

Der "sker ikke meget i Rusland, uden at Putin ved det", siger Obama på et pressemøde fredag.

Allerede to måneder inden det amerikanske præsidentvalg i november konfronterede Obama russernes Putin med mistanker om, at Rusland havde hacket Demokraternes Nationale Komité (DNC) i USA.

Obama tog selv emnet op under et møde med Putin. Han siger, at han ville sikre, at cyberangreb ikke ville påvirke valget og optællingen af stemmer på valgdagen.

- Tidligt i september, da jeg mødte præsident Putin i Kina, mente jeg, at den mest effektive måde at forhindre det på, ville være at sige direkte til ham, at det skulle stoppe. Og at der ville være alvorlige konsekvenser, hvis han ikke stoppede, siger Barack Obama.

Præsidenten tilføjer, at han ikke har kendskab til russiske angreb efter den dato.

Ifølge amerikanske efterretningstjenester stod russiske hackere bag angrebet på DNC i løbet af sommeren. Hackerne skaffede sig adgang til en række e-mails, der senere blev lækket via WikiLeaks.

Lækagen førte blandt andet til, at Debbie Wasserman Schultz trådte tilbage som formand for komitéen. Det skete midt i Demokraternes partikonvent.

Der er spekulationer om, at lækagen kan have påvirket udfaldet af det amerikanske præsidentvalg. Her endte Republikanernes Donald Trump som sejrherre foran Demokraternes Hillary Clinton.

Kilder i både FBI og CIA mener ifølge nyhedsbureauet Reuters, at formålet med hackerangrebet var at forsøge at føre Donald Trump til valgsejr.

The New York Times skriver, at Hillary Clinton på et møde torsdag med en gruppe økonomiske støtter har fortalt, at hackerangrebet var bestilt af Putin.

- Han har en personlig tvist med mig, sagde hun angiveligt på mødet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Blev enkemand som 38-årig: Nu er...
bt.dk
Pippa Middleton stjal billedet til...
bt.dk
Medarbejdere er rasende: De ansatte...
bt.dk
Anmeldelse: Henrik Sass hader...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx