Af - 27/01-15 17:15; Opdateret: 28/01-15 11:17

Populær pille kan øge risiko for AlzheimersPopulær pille kan øge risiko for Alzheimers

Et nyt studie viser, at Benadryl og flere andre lægemidler kan øge risikoen for, at man udvikler Alzheimers. Dansk ekspert kalder studiet interessant.

storybild

(Billede: Polfoto)

Benadryl, som kan fås i håndkøb, er et populært middel mod allergiske reaktioner, og det tages især af de over 1 millioner danskere, der har høfeber og pollenallergi.

Men nu advarer amerikanske forskere om, at Benadryl og en række andre lægemidler kan øge risikoen for at udvikle alzheimers. Det skriver sciencedaily.com.

Atjuuuh! Nu har hver tredje europæer allergi
Atjuuuh! Nu har hver tredje europæer allergi

Studiet, der er udført på the University of Washington School of Pharmacy, fulgte 3.434 mænd og kvinder i alderen 65 år og ældre i omkring syv år. En stor del af deltagerne tog lægemidler med en antikolinerg effekt.

I alt udviklede 637 personer Alzheimers, og 160 blev påvirket af andre former for demens. For de deltagere, der tog de højeste doser af lægemidlerne, blev risikoen for demens forhøjet med 54 procent. Risikoen for at udvikle Alzheimers var 63 procent højere.

Den antikolinerge effekt findes i lægemidler som Benadryl, der bruges til at behandle allergi. Også hostestillende medicin ved navn Benylan, det antidepressive lægemiddel Sinquan og midlet Kentera, der virker mod ufrivillig vandladning.

Ifølge neuropsykolog ved Nationalt Videnscenter for Demens, Kasper Jørgensen er der tale om et stort og interessant studie, der fortjener at få opmærksomhed.

- Det er ikke noget, man har hørt så meget om tidligere, fordi man ikke tidligere har forsket meget i, hvordan lægemidler med antikolinerg effekt virker på raske mennesker

Populært middel mod køresyge gøres receptpligtig
Populært middel mod køresyge gøres receptpligtig

Forskerne fra University School of Pharmacy fandt ud af, at risikoen for at udvikle demens er størst, hvis man tager høje doser af lægemidlerne gennem mange år.

Ifølge Kasper Jørgensen er sammenhængen især noget, de praktiserende læger bør være opmærksomme på, når de udskriver medicin til ældre, så de får alternativer til lægemidler med den antikolinerge effekt, og som forbruger kan man også have det med i sine overvejelser, når man køber allergimedicin i håndkøb.

- Man kan for eksempel vælge Clarityn i stedet for, der ikke virker på samme måde.

ATJU! Så vanvittig er pollen-rekorden
ATJU! Så vanvittig er pollen-rekorden

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx