Af Ritzau - 16/11-16 12:02; Opdateret: 16/11-16 15:25

Obama: Behov for at justere for voksende ulighedObama: Behov for at justere for voksende ulighed

USA's afgående leder holdt tale i Athen, som også omtales som demokratiets vugge, om tiltagende populisme.

storybild

- Den globale udvikling med globalisering kræver stadige politiske kursændringer, siger præsident Barack Obama i Athen, hvorfra han sent onsdag flyver til Berlin. (Billede: Reuters/Kevin Lamarque)

Den amerikanske præsident, Barack Obama siger, at globaliseringen har medført mange økonomiske fordele, men at udviklingen kræver, at verdens politiske ledere løbende foretager kursændringer for at forebygge en voksende global ulighed.

I en tale på sin afskedsrejse til Europa siger den afgående amerikanske leder, at de politiske ledere må være årvågne.

- Den globale udvikling med globalisering kræver stadige politiske kursændringer, siger Obama, som sent onsdag eftermiddag skulle videre fra Athen til Berlin.

Obama siger, at ulighed i den globale økonomi "i dag udgør en af de største udfordringer for vore økonomier og demokratier".

Obama har gentagne gange henvist til, at en udbredt vrede har ført til populistiske bevægelser i EU og USA, som blandt andet har medført briternes kommende udmelding af EU og Donalds Trumps overraskende valgsejr.

- Impulsen til at trække sig tilbage fra en globaliseret verden er forståelig, men med den teknologiske udvikling, så er det min vurdering, at det ikke er muligt at isolere os fra hinanden, siger Obama i Athen.

En voldelig demonstration med omkring 2500 demonstranter var tidligere blevet opløst af politiet i Athen under Obamas besøg.

USA's præsident ankom til den græske hovedstad tirsdag, hvor han allerede kom ind på nogle af de gennemgående temaer i talen - blandt andet "udbredt frustration og vrede blandt vælgere, som føler sig løbet over ende af en hurtig globalisering".

Trump fik ved præsidentvalget mange stemmer på at udtrykke skepsis, mistillid og frygt i forhold til globaliseringen, den politiske elite og demokratiets regerende institutioner.

Obama skal i Berlin mødes med forbundskansler Angela Merkel, den britiske premierminister, Theresa May, og Frankrigs præsident, François Hollande.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu sælger hun sit gods: Dansk...
bt.dk
Durmisi i svær situation: Det er ikke...
bt.dk
Kim Jong-Un kan nå Europa med sit nye...
bt.dk
Direktør talte over sig og blev...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx