Af - 19/08-13 08:05

Danske hvaleksperter advarer mod hvaldødDanske hvaleksperter advarer mod hvaldød

Oliefeberen truer nu de sårbare grønlandske narhvaler i deres ellers fredede havområder. Shell gør klar til sensommerens oliejagt ved Grønland.

storybild

Grønlands hvaler risikerer at blive tvunget på flugt, når Shell nu begynder sine olieundersøgelser i havbunden. (Billede: Polfoto)

Oliemilliarderne lokker på Grønland, og med oliegiganten Shell i spidsen er jagten på det sorte guld i disse dage ved at gå ind i en ny og afgørende fase.

Shell lægger nemlig lige nu sidste hånd på forberedelserne til en række seismiske undersøgelser i beskyttede havområder i Baffin Bay.

Kontroversielle målinger som firmaet siger starter snarest og er færdige senest midt i oktober.

Men de stærkt støjende undersøgelser får nu hvaleksperter til at råbe vagt i gevær, heriblandt biolog Birgith Slot, flereårig delegat for den danske stat i Hvalfangstkommissionen:

- Det er ganske forfærdeligt, for selvom vi ikke ved, hvor mange narhvaler, der vil dø af støjen, så ved vi videnskabeligt, at nogle vil dø eller skades, for Shell planlægger at lave seismiske målinger lige midt ind i narhvalernes beskyttede føde – og spiseområder, advarer hun.

LÆS OGSÅ: Amerikansk krydstogtskib får mega-bøde i Grønland

Ikke god situation
Også seniorforsker, fra Grønlands Naturinstitut, Mads Peter Heide-Jørgensen, der har ansvar for overvågning af hvaler i Grønland advarer. Han tilskriver 200 narhvalers pludselige død under isen i 2009 og 2010 i Baffinbay, massiv støj fra tidligere seismiske forstyrrelser.

- Man skal passe på og ihvertfald overvåge, hvad der sker med bestanden, men det har man valgt at se bort fra, så det er ikke nogen god situation, beklager han.

- Vi ved, at høje lyde medfører narhvaler mister evnen til at navigere. De kan blive fanget af is, de kan ikke die deres unger, så de kan klare vinteren, eller de får dykkersyge. Det er ikke acceptabelt, at olieselskaberne får lov at skade hvalerne lige midt i deres vigtigste opholdsområde, forklarer Birgith Sloth, der påpeger, at også andre hvaler vil blive skadede eller dø af undersøgelserne.

LÆS OGSÅ: Grønland har ingen beredskabsplan

Stærkt bekymrende
I Greenpeace håber man fortsat på, at grønlandske og danske politikere i løbet af august vil nå at forbyde Shell's undersøgelser, fortæller talsmand Niels Fuglsang og fortsætter:

- Det er stærkt bekymrende, at Shell i den grad vil sætte profit over dyr, miljø og natur. Det har vi set dem gøre tidligere, men vi håber, de bliver stoppet i tide denne gang.

Shell afviser kritikken
Shell ønsker ikke at tale med Metroxpress om de kommende undersøgelser og eksperternes advarsler.

I stedet skriver Dansk Shell's kommunikationsdirektør, Regitze Reeh i en mail:

- Shell er meget opmærksom på, at miljø og dyreliv i Baffin-bugten ikke må lide overlast. Der er udarbejdet en VVM-rapport( en miljørapport, red) på baggrund af den tilgængelige forskning på området og rådgivning fra faglige eksperter.
Rapporten er i offentlig høring nu, og de kommentarer og indsigelser, der giver anledning til ændringer, vil blive blive indarbejdet i den endelige rapport, som de grønlandske myndigheder skal godkende.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx