Af Ritzau - 08/03-17 12:34; Opdateret: 08/03-17 13:04

Tyrkiet til Tyskland: Er I med eller imod osTyrkiet til Tyskland: Er I med eller imod os

Tyrkiets udenrigsminister besøger Berlin. Striden mellem de to lande fortsætter efter aflyste valgmøder.

storybild

Den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Çavusoglu, besøger Berlin og den tyske udenrigsminister, Sigmar Gabriel. (Billede: Scanpix/Steffi Loos)

En længere strid mellem Tyrkiet og Tyskland tilføres ny ilt onsdag, hvor Tyrkiets udenrigsminister opfordrer Tyskland til at vælge side.

- Tyskland må beslutte, om Tyrkiet er ven eller fjende, siger Mevlüt Çavusoglu, der besøger Berlin og den tyske udenrigsminister, Sigmar Gabriel.

Udtalelsen er seneste udmelding i en længere strid mellem de to lande efter en række aflysninger af tyrkiske vælgermøder i Tyskland.

Godt 1,5 million tyrkere bor i Tyskland og har samtidig stemmeret i Tyrkiet.

De kan stemme ved den forestående afstemning om en tyrkisk forfatningsændring, der kan give landets præsident stor magt.

Derfor holdes der en række store valgmøder i Tyskland, hvor tyrkerne opfordres til at stemme. Men flere af møderne er blevet aflyst, fordi der ifølge de tyske myndigheder er for store sikkerhedsrisici.

Den tyrkiske udenrigsminister har kaldt aflysningerne for "systematisk undertrykkelse" ifølge det officielle tyrkiske nyhedsbureau Anadolu.

Onsdag siger han igen, at han er "meget bekymret" for aflysningerne. Men at han igen ønsker at mødes med den tyske udenrigsminister på tyrkisk grund.

Udtalelsen kommer, samtidig med at tysk den efterretningstjeneste Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) beskriver øget tyrkisk spionaktivitet i Tyskland.

- BfV observerer en signifikant stigning i tyrkiske efterretninger i Tyskland, lyder det i en udtalelse ifølge Reuters.

Forholdet mellem Tyskland og Tyrkiet har været køligt siden et forfejlet kupforsøg sidste år.

Kritikere har beskyldt den tyrkiske præsident for at benytte kuppet til at rense ud hos politiet, domstolene, hæren og lærere på universiteter.

Samtidig er Tyskland afhængig af at bibeholde et forhold til Tyrkiet. Det er specielt på grund af en EU-aftale der er lavet med landet om flygtninge, så flygtningestrømmene ikke igen bevæger sig op igennem Europa.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Chokfyring i Superligaen: Fyrer...
bt.dk
Patrick Nielsen fik pludselig...
bt.dk
'Jørgen de Mylius ville gerne ha’ mit...
bt.dk
Par krævede erstatning for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx