Af Ritzau - 10/03-17 01:01

Løkke og EU-kolleger vender et alvorligt øje mod Balkan-uroLøkke og EU-kolleger vender et alvorligt øje mod Balkan-uro

Det gik "måske lige hurtigt nok", sidst EU tog nye lande ind, mener statsministeren.

storybild

EU''s udenrigschef, Federica Mogherini, var i sidste uge på rundtur til seks balkanlande for at signalere, at EU ikke har glemt dem - men at de heller ikke må vige fra reformkursen. I Kosovo mødtes hun med premierminister Hashim Thaci. (Billede: Scanpix/Stringer)

Seks lande på det vestlige Balkan, der længe har stået i kø for en dag at komme med i EU, må stadig vente på at komme helt ind i varmen.

Men i kølvandet på den seneste tids spændinger og frygten for russisk indblanding forsøger torsdagens EU-topmøde sig med lige dele opmuntring og løftet pegefinger.

I en erklæring på vegne af 27 af de 28 EU-lande gentager lederne deres "ubetingede opbakning" til princippet om, at landene stadig har udsigt til en dag at komme med.

Men der er også klar besked om, at landene skal oppe sig. De skal fortsætte med at gennemføre politiske reformer, de skal være bedre naboer, og de skal samarbejde bedre i hele regionen.

Der er politiske spændinger mellem Serbien og Kosovo, en langtrukken politisk krise i Makedonien og andre skærmydsler i Montenegro, Albanien og Bosnien-Hercegovina.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) satte ord på sin bekymring, da han ankom til topmødet torsdag eftermiddag.

- Jeg er gammel nok til at have Jugoslavien-krigen i frisk erindring og de folkemord, vi så i den del af Europa. Derfor skal man tage det alvorligt, når der er gnidninger mellem de forskellige lande, sagde Løkke.

Men løsningen er ikke at åbne EU's dør på vid gab lige nu. EU's udvidelse står stille i hvert fald til 2019.

Selv om statsministeren siger, at han ikke vil udpege nuværende EU-lande, der er kommet for tidligt ind, refererer han direkte til EU-topmødets store slagsmål med Polen om genudnævnelsen af polakken Donald Tusk som EU-præsident.

Polen kom med i EU i 2004, og der er for tiden flere slagsmål mellem polakkerne og de gamle EU-lande - også om synet på klimapolitik og demokrati.

Det er de slagsmål, der gør, at Polen ikke støtter erklæringen fra topmødet.

Løkke siger, at det "måske gik lige hurtigt nok" i forhold til nogle af de lande, der er kommet senest med i EU.

- Hvis vi begynder at udvide Europa med lande, der slet ikke er klar til det, så gør vi alle de her besværligheder, vi talte om før, større.

- Man bliver bare nødt til at sige, at nu skal vi også passe på EU, og vi har ikke brug for en udvidelse med lande, som ikke er parat til at blive en del af den europæiske familie, siger Løkke.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kriminel søn får sin familie smidt ud...
bt.dk
Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Dramatiske scener: Storbrand på hotel...
bt.dk
Biolog advarer hundeejere: Pas på,...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx