Af Ritzau - 06/05-16 12:22

Grækerne strejker i højlydt nej til krav for EU-milliarderGrækerne strejker i højlydt nej til krav for EU-milliarder

Flere af Grækenlands største fagforeninger har annonceret strejker i protest over regeringens reformer.

storybild

Den græske premierminister, Alexis Tsipras (tv.), underskrev i efteråret det tredje låneprogram med EU. Nu udfordres han af en stor strejke, da grækerne ikke vil acceptere de nødvendige reformer, som EU kræver gennemført. (Billede: Reuters/Alkis Konstantinidis)

Grækerne kan se frem til en stille weekend, da der er meldt strejker i både den offentlige transport, blandt tjenestemænd og journalister.

Flere af landets største fagforeninger har besluttet at strejke i 48 timer i protest over forringelser af vilkår for både pension og skat.

Reformerne er et krav fra EU, hvis Grækenland ønsker tilbageholdte milliarder udbetalt i det aktuelle låneprogram, der blev underskrevet i fjor.

- De forsøger at vise Eurogruppen, at de er en flok gode elever. Men de ødelægger Grækenlands sociale sikkerhedssystem, siger en talsmand for fagforeningen GSEE om landets regering.

Talsmanden siger, at reformen er "det sidste søm i kisten" for de arbejdere og pensionister, som har ofret mere end nok under de seneste års sparepolitik.

Eurogruppens finansministre mødes mandag for at drøfte den græske økonomi.

Regeringen i Athen håber, at parlamentet søndag vil vedtage de nødvendige tiltag, så EU-landene beslutter at udbetale tilbageholdte midler. Det drejer sig om fem milliarder euro.

Premierminister Alexis Tsipras blev sidste år genvalgt på et løfte om at gå til kamp mod EU's sparekrav. Han og regeringen måtte i efteråret underskrive det tredje låneprogram med EU.

Grækerne har brug for penge for at kunne afdrage på lån til Den Internationale Valutafond, IMF, og til Den Europæiske Centralbank, ECB.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Åbenhjertig Hugo Helmig i Tyskland:...
bt.dk
Hobro-stjerne i hård kritik: Råddent...
bt.dk
FCK-angriber helt ude i kulden: Væk...
bt.dk
Tidligere pædagogmedhjælper og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx