22/10-17 01:23

WHO genovervejer udnævnelse af Mugabe som goodwill-ambassadørWHO genovervejer udnævnelse af Mugabe som goodwill-ambassadør

Jeg lytter til jeres bekymringer, siger WHO-chef efter hård kritik af Robert Mugabe som goodwill-ambassadør.

storybild

Fredag begrundede WHO's generaldirektør, Tedros Ghebreyesus (billedet), udnævnelsen af Robert Mugabe som goodwill-ambassadør med, at den zimbabwiske præsident kan bruge rollen til at påvirke sine ligemænd i regionen. Nu genovervejer WHO udnævnelsen. Scanpix/Fabrice Coffrini/arkiv

Genève. Det udløste stærke reaktioner, da det fredag kom frem, at Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, har takket ja til en forespørgsel om at blive goodwill-ambassadør for Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Nu siger WHO's generaldirektør, Tedros Ghebreyesus, mindre end et døgn senere, at han genovervejer udnævnelsen af Mugabe som goodwill-ambassadør.

- Jeg lytter. Jeg hører jeres bekymringer, skriver etiopieren, der tidligere i år blev WHO's første afrikanske generalsekretær, på Twitter.

- Jeg genovervejer beslutningen set i lyset af WHO's værdier. Jeg vil offentliggøre en erklæring snarest, skriver han videre.

Fredag begrundede Tedros Ghebreyesus udnævnelsen af Mugabe med, at den zimbabwiske præsident kan bruge rollen til at "påvirke sine ligemænd i regionen". Samtidig roste WHO-generaldirektøren Mugabes sundhedspolitik.

Udnævnelsen af den 93-årige afrikanske leder til goodwill-ambassadør er blevet mødt med udbredt chok og fordømmelse. Blandt andet fra USA, som i 2003 indførte sanktioner mod Mugabe og flere personer i hans inderkreds efter beskyldninger om valgfusk og brud på menneskerettighederne.

- Denne udnævnelse strider stærkt mod FN's idealer for respekt for menneskerettigheder og menneskelig værdighed, skriver det amerikanske udenrigsministerium i en erklæring.

Imens fortæller Canadas premierminister, Justin Trudeau, at hans første tanke var, at der var tale om "en dårlig aprilsnar".

Trudeau kalder udnævnelsen "fuldstændig uacceptabel og fuldstændig utænkelig".

- Canadas diplomater har travlt med at gøre dette meget, meget klart over for det internationale samfund, siger Justin Trudeau.

Robert Mugabe har styret Zimbabwe i mere end 30 år og beskyldes for at være autoritær og for omfattende brud på menneskerettigheder.

/ritzau/AP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

United-legendes klub udsat for hetz:...
bt.dk
Professor: Overhængende fare for...
bt.dk
Se det første billede: Prins William...
bt.dk
Glemte et gratis æble i sin taske: NU...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx