Af Simon Boas - 29/11-17 12:42

Ekspert om atomkrig: - Det er jo Trump, man ved aldrig med hamEkspert om atomkrig: - Det er jo Trump, man ved aldrig med ham

Provokationerne mellem Nordkorea og USA bliver værre og værre.

Det missil, som Nordkorea affyrede natten til onsdag, kan meget vel være et udtryk for, at Nordkorea endelig er ved at nå landets historiske ambition om at blive en atommagt.

Det mener forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Andreas Bøje Forsby.

»Nu er det et afsluttet kapitel, og de er ved at nå i mål. Nu er det bare spørgsmålet om, hvorvidt de har et sprænghoved, der er lille og let nok til at blive påmonteret den her slags missiler, der kan flyve så langt,« siger han.

Missilet, som Nordkorea affyrede natten til onsdag, var et interkontinentalt ballistisk missil (ICBM) og har fået navnet Hwasong 15. Det blev affyret onsdag morgen lokal tid og styrtede senere ned 1000 kilometer væk i Det Japanske Hav.

»Det her handler jo om Nordkoreas eget behov for at sikre sin egen overlevelse. Og nu er de ved at nærme sig målet, og så kan amerikanerne gøre, hvad de vil, men fremover vil Nordkorea kunne afskrække dem ved hjælp af de her missiler, der kan ramme det amerikanske fastland,« siger Andreas Bøje Forsby.

Men selv om konflikten mellem Nordkorea og store dele af verden de seneste år umiddelbart ser ud til at være blevet optrappet, så er der ikke noget, der tyder på, at Kim Jong-un og hans regime pludselig skulle gå til angreb på Sydkorea, Japan, USA eller andre vestlige lande.

»USA har gennem de sidste mange år været med til at fjerne tæppet under diverse regimer rundt om i verden, og derfor er det heller ikke underligt, at Nordkorea forsøger at afskrække USA fra at gøre noget tilsvarende i Nordkorea. Så de forsøger formentlig at sikre sig mod angreb fra USA,« siger Andreas Bøje Forsby.

Angreb er utænkeligt

Derfor skal vi ifølge Andreas Bøje Forsby heller ikke være bange for, at Nordkorea pludselig kaster deres »militære isenkram i hovedet på omverdenen.«

»Det vil være den sikre dommedag for Nordkorea. Der er ingen scenarier, som vil falde heldigt ud for dem, hvis de griber til våben først, og de har også en forsvarsaftale med Kina, der heller ikke længere vil gælde, hvis de gør det. De ønsker blot at være i stand til kunne forsvare sig, hvis USA angriber.«

Men det scenarie må ifølge Andreas Bøje Forsby også anses som usandsynligt.

»Det ville skabe ragnarok, og de ville ikke slippe godt fra et angreb. Der er simpelthen for mange usikkerhedsfaktorer til, at USA kan kaste sig ud i det scenarie. Men igen, det er jo Donald Trump, som sidder i Det Hvide Hus, og man ved aldrig med ham.«

Og det står i modsætning til det nordkoreanske regime, der ifølge Andreas Bøje Forsby er ganske rationelt, og at der oftest blot er tale om »teatertorden,« når de tester missiler.

Af den grund kan vi formentlig også forvente, at Nordkorea igen vil spille med musklerne, når vinter-OL bliver afholdt i den sydkoreanske by Pyeongchang i 2018.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet efterlyser: Har du set Henrik?
bt.dk
Charles og mor fanget i sjælden...
bt.dk
En af Danmarks rigeste familier...
bt.dk
Kom hjem til indbrud, en klippet hæk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx