Af Ritzau - 18/04-17 19:27; Opdateret: 18/04-17 19:53

Tyrkiet forlænger undtagelsestilstand med tre månederTyrkiet forlænger undtagelsestilstand med tre måneder

Forlængelsen af undtagelsestilstand kommer to dage efter, at tyrkerne stemte for mere magt til præsidenten.

storybild

Undtagelsestilstanden i Tyrkiet er nu forlænget i yderligere tre måneder. Den har været i kraft siden juli sidste år, hvor en del af militæret forsøgte sig med et kup mod præsident Erdogans styre. (Billede: Reuters/Murad Sezer)

Tyrkiets parlament stemte tirsdag for at forlænge undtagelsestilstanden i landet med tre måneder frem til midten af juli.

Det betyder, at Tyrkiet til sommer har været i undtagelsestilstand i et år som følge af det mislykkede kupforsøg i juli 2016.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch havde på forhånd advaret parlamentet i hovedstaden Ankara om, at en forlængelse af undtagelsestilstanden "vil medføre yderligere fare for menneskerettigheder og retssystemet, som i forvejen er blevet slemt medtaget i Tyrkiet".

Resultatet af afstemningen i parlamentet var på forhånd ventet, fordi regeringspartiet AKP har flertal i den folkevalgte forsamling.

I ly af undtagelsestilstanden har Erdogan og regeringen slået hårdt ned på formodede sympatisører af Fethullah Gülen, en muslimsk leder som Erdogan beskylder for at stå bag kupforsøget.

Omkring 47.000 tyrkere er blevet fængslet på mistanke om at tilhøre Gülen-bevægelsen.

Over 100.000 er blevet fyret fra deres job, heriblandt også mange soldater og politifolk.

Også et stort antal kurdiske aktivister er blevet anholdt i løbet af det seneste års tid. Regeringen hævder, at kurderne har forbindelser til terrorbevægelser, men mange af de fængslede fastholder, at de kun beskæftiger sig med politik.

Blandt de anholdte er flere medlemmer af det prokurdiske parti HDP, heriblandt partileder Selahattin Demirtas. Partiet er Tyrkiets næststørste oppositionsparti.

Forlængelsen af undtagelsestilstanden kommer to dage efter, at præsident Recep Tayyip Erdogan erklærede sejr i en folkeafstemning, der vil sikre flere beføjelser til præsidentembedet.

Den tyrkiske opposition fastholder, at der var betydelige uregelmæssigheder ved folkeafstemningen søndag.

Oppositionen vil formelt klage over resultatet, men de fleste iagttagere tvivler på, at klagen vil have en effekt.

Også EU-Kommissionen har opfordret den tyrkiske regering til at iværksætte en "transparent undersøgelse", efter internationale observatører har sat spørgsmålstegn ved, om processen omkring folkeafstemningen var retfærdig.

/ritzau/dpa

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dronningen rejser væk på ferie
bt.dk
Folk gør tykt grin med Fakta efter...
bt.dk
Susan Himmelblå om ikonisk scene med...
bt.dk
Støjberg var inviteret til at holde...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx