Af Ritzau - 08/09-16 18:56; Opdateret: 08/09-16 19:19

Rester af Libyens kemiske våben er sejlet i sikkerhedRester af Libyens kemiske våben er sejlet i sikkerhed

Danskledet operation har transporteret stoffer fra Libyen til Tyskland, hvor stofferne skal destrueres.

storybild

Rester af Libyens kemiske våben er nu sejlet i sikkerhed i Tyskland. Her ses forsvarsminister Peter Christensen (V). (Billede: Scanpix/Søren Bidstrup)

Den danskledede internationale operation til borttransport af cirka 500 ton rester af kemikalier, der kunne bruges til at fremstille kemiske våben i Libyen, er nu tæt på at være afsluttet.

Det sker, efter at de kemiske stoffer er ankommet med skib til Münster i Tyskland, hvor materialerne skal destrueres, oplyser Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW).

Generaldirektør Ahmed Üzümcü fortæller, at rejsen fra Libyen til Tyskland forløb uden problemer.

- Endnu et vigtigt skridt er blevet taget mod destruktionen af stofferne, der kunne bruges til fremstillingen af kemiske våben. Kemikalierne er nu sikkert ankommet til destruktionsanlægget i Münster.

- Jeg vil gerne takke Tyskland for landets lederskab og dets bidrag, som er nødvendigt for at følge denne mission succesfuldt til dørs, siger han i en pressemeddelelse.

OPCW oplyser i pressemeddelelsen, at arbejdet med at destruere kemikalierne allerede er sat i gang.

I sidste uge kom det frem, at det tog 12 timer at fragte de fyldte containere ud af havnen i Misrata i Libyen.

Indsatsen har givet international ros - blandt andet fra Det Hvide Hus i USA.

- Vi værdsætter den vigtige rolle, som Danmark har ydet maritimt for sikkert at fjerne kemikalier fra Libyen, lød det forleden i en erklæring fra Ned Price, talsmand for USA's nationale sikkerhedsråd.

Det er ikke første gang, at en dansk besætning har været i aktion for at hjælpe med at fjerne kemiske våben. Det skete også i Syrien, da præsident Bashar al-Assads kemiske våben skulle fjernes.

Mængden af kemisk materiale var dengang større end under den nuværende mission i Libyen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx