Af Ritzau - 23/11-16 06:24; Opdateret: 23/11-16 08:54

Pol Pots højre hånd skal sidde bag tremmer resten af livetPol Pots højre hånd skal sidde bag tremmer resten af livet

FN-støttet domstol i Cambodja holder fast i straf til regimechefer. De er dømt for umenneskelige handlinger.

storybild

Den i dag 90-årige Nuon Chea (billedet) var kendt som Pol Pots højre hånd. Han har sammen med 85-årige Khieu Samphan fået stadfæstet sin livstidsdom for sin rolle i Røde Khmer-regimet. (Billede: Reuters/Handout)

To tidligere topfolk fra Cambodjas grusomme Røde Khmer-regime slipper ikke for at skulle tilbringe resten af deres liv i fængsel.

En FN-støttet specialdomstol i landet har stadfæstet de to mænds domme på livstid, og deres forsøg på at undgå den hårde straf er dermed blevet afvist.

Det skriver nyhedsbureauerne Reuters, AFP og dpa.

Mændene, 90-årige Nuon Chea og 85-årige Khieu Samphan, er de højtstående overlevende medlemmer af regimet.

De var en del af inderkredsen omkring afdøde Pol Pot. Han gik under navnet "bror nummer et".

Han stod bag De Røde Khmerers maoistiske "Killing Fields"-revolution, som kostede et sted mellem 1,5 og 2 millioner cambodjanere livet fra 1975-1979.

Nuon Chea, også kendt som "bror nummer to", og det tidligere statsoverhoved Khieu Samphan er ifølge dommen skyldige i forbrydelser mod menneskeheden, politisk forfølgelse og andre "umenneskelige handlinger".

Topfolkene har nægtet at have haft kendskab til regimets forbrydelser. Men begge har undervejs i retsforløbet begrædt, at så mange personer led under Røde Khmer-styret.

De blev første gang dømt i 2014. Det var første gang, at tidligere ledere fra De Røde Khmerer blev straffet for de uhyrligheder, der blev begået under Pol Pots regime.

Sagen har været genstand for stor opmærksomhed i Cambodja, hvor næsten en fjerdedel af befolkningen blev udslettet under Pol Pots regime.

De blev torteret, henrettet, sultet og udmattet til døde. Stort set hver eneste nulevende cambodjaner har mistet familiemedlemmer.

Pol Pot døde i 1998.

Kun få er blevet retsforfulgt for de forbrydelser, der skete under det morderiske rædselsregime.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tidligere S-minister afværger...
bt.dk
Denne sportsgren beskytter kroppen...
bt.dk
Madskolen: Sådan laver du smukke...
bt.dk
Stjerne-skuespiller blev til grin...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx