Af Ritzau - 04/07-16 20:40; Opdateret: 05/07-16 00:37

Bag Dhaka-angreb står angiveligt unge mænd fra elitenBag Dhaka-angreb står angiveligt unge mænd fra eliten

Flere af gerningsmændene bag det dødelige angreb i Dhaka var veluddannede og fra rige familier, skriver AFP.

storybild

Pårørende sørger over de dræbte i fredagens angreb på en café i Dhaka. Blandt de dræbte er ni italienere, syv japanere, en amerikaner og en inder. (Billede: Reuters/Stringer)

De seks unge mænd, der fredag tog livet af 20 gidsler og to politibetjente på en café i Dhaka, før de selv blev skudt og dræbt af politiet, var veluddannede og kom fra velhavende familier.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

En af de unge mænd kan muligvis have været en uskyldig tilskuer, men blandt de resterende fem er en dimittend fra det førende private universitet i Bangladesh, en 18-årig studerende fra en eliteskole og en søn af en embedsmand fra landets regeringsparti.

- De er alle højtuddannede unge mænd og fra velstillede familier, siger indenrigsminister Asaduzzaman Kahn til nyhedsbureauet AFP.

Adspurgt om hvorfor de mon så valgte at blive jihadister, svarer ministeren:

- Det er blevet en mode.

Islamisk Stat (IS) har taget skylden for angrebet og via gruppens nyhedsbureau, Amaq, udsendt billeder af de fem mænd, der poserer med våben. Myndighederne i Bangladesh afviser dog kategorisk, at det er den militante gruppe, der står bag.

Selv om jihadistgrupper som eksempelvis IS fokuserer deres rekrutteringsindsats på unge fra middelklassen, påpeger Taj Hashmi, der underviser i sikkerhedsstudier på Austin Peay State Universitet i USA, at mange af de saudiske flykaprere fra angrebet 11. september 2001 også kom fra velhavende familier.

Han siger dog samtidig til nyhedsbureauet AFP, at middelklassens ungdom har skaffet fodsoldater til islamistiske terrorgrupper længe før fremkomsten af Islamisk Stat.

- Marginaliserede og vrede folk fra de højere samfundslag har fyldt op i geledderne af islamistiske terrorister i løbet af de sidste 30 år, siger han.

Politiet i Bangladesh arbejder fortsat på at bekræfte identiteten på flere af gerningsmændene. Det sker blandt andet ved at sammenholde billeder fra sociale medier med ligene af de dræbte gidseltagere.

Politiet har formelt anholdt to personer i sagen. Den ene var i forvejen tilbageholdt.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx