Af - 08/09-15 22:37; Opdateret: 08/09-15 22:53

Ekspert: Derfor drømmer duEkspert: Derfor drømmer du

En amerikansk forsker forklarer, hvorfor du drømmer - og hvorfor drømmene enten er uhyggelige eller smukke.

storybild

(Billede: Tom Lee)

Som børn har de fleste af os haft mareridt, og mange havde dem måske hver eneste nat engang. Men man vokser normalt fra det.

Når voksne så alligevel har drømme, kan typisk skyldes to ting.

Det skriver Deirdre Barrett, som er Ph. D, forfatter og psykolog ved Harvard Medical School i USA.

Må man melde sig syg på grund af kærestesorger?
Må man melde sig syg på grund af kærestesorger?

Angst: De mennesker, som ofte er bange eller utrygge i deres vågne timer, har ofte uhyggelige og skræmmende drømme.

Fantasi: Er du god til at se billeder for dit indre øje, når du er vågen, er der stor sandsynlighed for, at du også oplever smukke, lange og levende drømme, som du har let ved at genkalde temmelig præcist.

Hun peger desuden på en række ting, som kan være med til at sikre dig en drømmefyldt søvn.

Der er nemlig flere slags medicin, som kan give en grad af angst, som fører til de uhyggelige drømme - det er eksempelvis malariamedicin. Mens antidepressiv medicin kan være med til at give de mere livlige og klare drømme.

GUIDE: Dette skal du IKKE gøre, hvis du vil sove
GUIDE: Dette skal du IKKE gøre, hvis du vil sove

Galleri: 12 virkelig trætte typer
Galleri: 12 virkelig trætte typer

På samme måde er madvarer som ost eller stærke krydderier med til at vække dig oftere om natten. Det kan gøre, at du husker dine drømme bedre. Og det gælder både for den ene og den anden kategori af drømme.

Hvad skal man så gøre?

Deirdre Barrett giver en række råd til, hvordan du reflekterer over dine drømme. Og hun tager udgangspunkt i en klassisk mareridts-figur: Heksen.

1. Tænk på hvert element i drømmen. Hvad er en heks? Hvad forbinder jeg med en heks? Hvornår hørte jeg første gang om hekse?

2. Tænk på, hvilke følelser du fik i drømmen. Tænk på om der er følelser fra dit virkelige liv, som er de samme, som dem du får i drømmen - når heksen jagter dig eller måske truer med at spise dig.

Hvorfor snoozer man i ni minutter? Få svaret her
Hvorfor snoozer man i ni minutter? Få svaret her

3. Hvis det er en drøm, du har igen og igen, så overvej om der er en bestemt ting eller hændelse i løbet af dagen, som hver gang udløser drømmen.

4. Læg alle de ting sammen. Hvis hekse eksempelvis får dig til at tænke på historien om "Hans og Grete", som bliver låst inde i heksens hus, efter du måske har fået at vide af din chef, at du skal arbejde i en bestemt kollega-gruppe - og hvis det giver dig en klump i maven, så prøv at tænk over, hvad drømmen fortæller dig.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx