Af Lars Sejr - 28/07-15 21:29

Israelsk spion løslades efter årtiers fangenskab i USAIsraelsk spion løslades efter årtiers fangenskab i USA

Efter årtiers fangenskab i USA, har den dømte spion Jonathan Pollard nu udsigt til løsladelse, skriver Reuters

storybild

Jonathan Pollard er efter mange års venten blevet løsladt. Her ses han på et billede fra 1998. (Billede: AP/Polfoto/arkivfoto)

Det ser nu ud til, at spionen Jonathan Pollard, 60 år, bliver løsladt fra fængsel i USA efter 30 års fangenskab.

Det siger Pollards advokat ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Pollard er amerikansk statsborger og tidligere efterretningsanalytiker i den amerikanske flåde. I 1985 blev han anholdt og idømt op til livsvarigt fængsel for at spionere for Israel.

FBI: Vi har anholdt en russisk spion i New York
FBI: Vi har anholdt en russisk spion i New York

Israel med premierminister Benjamin Netanyahu i spidsen har flere gange arbejdet på at få ham udleveret, hvilket USA imidlertid pure har nægtet.

Meldingen om Pollards løsladelse kommer i kølvandet på atomaftalen mellem Iran og USA og verdens øvrige stormagter - en aftale, der i aller højeste grad er faldet Israel for brystet.

USA's udenrigsminister John Kerry afviser imidlertid, at løsladelsen af Pollard skal ses i sammenhæng med atomaftalen, og at den skulle være en form for kompensation til Israel.

Ifølge Pollards advokat, skal hans klient som led i sin løsladelse opholde sig i USA i fem år, men USA's præsident Barack Obama kan - hvis han ønsker det - tillade Pollard at flytte til Israel inden da, skriver Reuters.

Barnets far bar på utrolig hemmelighed: Mor får kæmpeerstatning
Barnets far bar på utrolig hemmelighed: Mor får kæmpeerstatning

Pollards støtter har hævdet, at han er blevet straffet for hårdt, fordi Israel og USA er allierede, og at klassificerede informationer derfor ikke har gjort USA skade.

Men ifølge Business Insider, har en tidligere kollega til Pollard, eksspionen Rafi Eitan, i 2006 udtalt, at Pollard gav ekstremt gode og præcise informationer til israelerne om amerikanske statshemmeligheder.

Pollard har selv i 1997 udsendt en offentlig undskyldning, hvor han beder om løsladelse, og omtaler sit dårlige helbred med diabetes og for højt blodtryk.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Zlatan er færdig i Manchester United:...
bt.dk
Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
Nu bliver populær streamingtjeneste...
bt.dk
Kim Walls mor fokuserer på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx